Shakespeare Unexpected - Cry Havoc (engels)

19-04-2018 t/m 21-04-2018

STET The English Theatre presenteert samen met het The Hague Shakespeare Festival van 19 tot en met 22 april 2018 in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag: SHAKESPEARE UNEXPECTED. De voorstellingen laten een verrassende vertoning van Shakespeare zien.

CRY HAVOC
Het weekend opent op donderdag 19 april met de voorstelling Cry Havoc van de Amerikaanse acteur en veteraan Stephan Wolfert. Vrienden van het vfonds kunnen met korting naar deze (engels gesproken) voorstelling die ook op 20 en 21 april vertoond wordt. 

Date and time Thursday 19 April 20:30 Friday 20 April 20:30 Saturday 21 April 20:30 Location Koninklijke Schouwburg Paradijs Korte Voorhout 3 2511 CW The Hague. Extra Introduction to the show by Henriette Koomans on Thu and Sat at 19:50 + ongoing Video Installation.

After the show there will be post show talks with a panel of experts including Stephan Wolfert>
19 April LtCol Jan Tom Schneider - Co-ordinator Mental Health Services for Veterans
20 April LtCol Jan Ambaum, head of the Health Services Ministry of Defence
21 Aprl Ms Ank van Harinxma, Humanistic Support Officer Ministry of Defence

Boeken: klik hier . Vrienden van het vfonds ontvangen 20% korting met de code "Veteraan" (Vriendenpas tonen bij de voorstelling).

In Cry Havoc beschrijft Stephan Wolfert het pad dat hij heeft moeten gaan bij zijn terugkeer vanuit Irak, waar hij in actieve dienst door het Amerikaanse leger gestationeerd werd. Volkomen gedesillusioneerd leek zijn terugkeer naar de burgermaatschappij een vrijwel onmogelijke taak. Hij raakte verslaafd en stond volledig buiten de maatschappij.  Zijn weg uit dit bestaan vond hij, na een lange zoektocht, in het theater. Hij volgde de theaterschool en raakte geïnspireerd door het werk van William Shakespeare, dat hem hielp zijn eigen nieuwe realiteit te duiden en opnieuw in balans te komen. Dit proces en de meest belangrijke elementen van Shakespeare die daartoe hebben bijgedragen, heeft hij theatraal verwerkt en met regisseur Eric Tucker ontwikkeld tot de voorstelling Cry Havoc. De voorstelling heeft inmiddels in theaters, buurthuizen en in soldatenbarakken over de hele Verenigde Staten gestaan. Onlangs maakte Wolf in samenwerking met de psychiater Bessel van der Kolk een tournee door Australië. 

Stephan Wolfert benadrukt het belang van een gesprek na afloop met het publiek dat in hun dagelijkse leven met de problematiek van veteranen, verslaafden en andere achtergestelden te maken heeft – zowel persoonlijk als in hun omgeving.  Vanuit zijn eigen traumatische ervaringen reikte hij al velen de hand. Herkenning en erkenning zijn het gevolg. Stephan werkt ook graag met jongeren op scholen. Door middel van workshops maakt hij problemen bespreekbaar en geeft handvatten om te blijven communiceren en te helen.


Introductie 19 & 21 april 19:50 – Koninklijke Schouwburg Het Paradijs (30 minuten)
Voorafgaand aan de voorstellingen van 19 en 21 april zal Henriette Koomans de voorstelling en de gebruikte Shakespeare quotes introduceren in een korte inleiding (30 minuten). De inleiding zal zich concentreren op het gebruik van de Shakespeare teksten in de voorstelling en aangeven waarom nu juist deze quotes gebruikt zijn. Registratie voor de inleiding is gewenst: office@theenglishtheatre.nl. De entree is kosteloos.

Koomans is gastdocent ‘Shakespeare en Leiderschap’, bij MIT Sloan School of Management in de Verenigde Staten en bij Nederlandse business schools. Als executive coach en teamtrainer werkt ze bij grote en middelgrote bedrijven en overheidsorganisaties.

A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM
Op zaterdag en zondag 21 en 22 april speelt het jeugdtheatergezelschap Infinite Jest het bekende A Midsummer Night’s Dream voor 5+. Dit is een sensatie van kleur en beweging, live muziek en toneel waarin gewerkt wordt met handpoppen om de tekst over te brengen op het publiek. Muziek en poppenspel worden gebruikt om het verhaal beeldend en interactief te spelen. Op zaterdag 21 april zal Infinite Jest een interactieve workshop organiseren voor bezoekers tussen de 5 en 12 jaar oud.

THEATRE OF WRONG DECISIONS 
Het in Den Haag gevestigde kunstenaars-initiatief Theatre of Wrong Decisions reageert op brandende – internationale - vraagstukken rondom de thema’s: mensenrechten, klimaatverandering, oorlog en politiek. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zowel visuele kunst als theater. In korte video’s worden controversiële en gevoelige onderwerpen becommentarieerd. Ze worden gelinkt aan teksten van Shakespeare waardoor de veelal kritische vraagstukken in een universeel perspectief geplaatst worden. Theatre of Wrong Decisions zal gedurende het hele weekend aanwezig zijn met een video-installatie en tentoonstelling. Voor het maken van de video’s wordt samengewerkt met het Internationale Instituut Clingendael en  Sipri Stockhom. Ruud Hisgen literator, Eric de Vries fotograaf/filmer, Maaike Engels Filmer, Randa Nassar Filmer, Menno Doornbos Art Consultant en Ingrid Rollema, visueel kunstenaar en regisseur, vormen het Theatre of Wrong Decisions.

Randprogrammering en educatie
Naast de publieke voorstellingen werken de acteurs van Infinite Jest vaak op scholen. Ze geven workshops, die Shakespeare en zijn verhalen op een (letterlijk) speelse manier introduceren bij kinderen vanaf 5 jaar. Voorafgaand aan de voorstelling op zaterdag 21 april 14.00 zal er een open Shakespeare-workshop zijn voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar.

Shakespeare Unexpected wordt ondersteund door de gemeente Den Haag, het vfonds  en het Fonds voor de Podiumkunsten.


← Evenementenoverzicht