Expositie De vrouw als spil van Verzet in Aalten

05-10-2018 t/m 25-05-2019

Van 5 oktober tot en met 26 mei 2019 is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten (Markt 14, 7121 CS Aalten) de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ te zien. De tentoonstelling zal worden geopend door Gerdi Verbeet, oud voorzitter van de Tweede Kamer en momenteel voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In deze tentoonstelling staat de rol van vrouwen tijdens het verzet in de Tweede Wereldoorlog centraal. Vrouwen speelden een essentiële rol als ‘managers’ van het verzet. Ze opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend. In ‘De vrouw als spil van het verzet’, staan de indringende verhalen centraal van de vrouwen die erbij waren. Via niet eerder ontsloten bronnenmateriaal in de vorm van interviews, brieven, dagboeken, voorwerpen en foto’s komen deze vrouwen uit de schaduw van de geschiedenis, die zich lange tijd alleen op de rol van de mannelijke verzetsstrijders heeft gericht.

Zo is er aandacht voor Heleen Kuipers-Rietberg (alias Tante Riek) uit Winterswijk. Zij was betrokken bij de oprichting van de georganiseerde Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en groeide uit tot een van Nederlands bekendste verzetsvrouwen. Ook is er aandacht voor Minnie en Gerrie Jolink (alias Dames Jolink). Twee zussen uit Varsseveld die talloze onderduikers een veilig heenkomen hebben geboden en dat, evenals Heleen Kuipers-Rietberg met de dood hebben moeten bekopen. Naast de vrouwelijke kopstukken uit het verzet is er ook aandacht voor jonge vrouwen die als dochters hun ouders in hun verzetsdaden hielpen. Te denken valt hierbij aan de drie oudste dochters Wikkerink, Jo, Hennie en Lien Wikkerink, maar ook de zusjes Willemien en Willy Satter en Mia Lelivelt uit Lichtenvoorde.

Beeldend kunstenaar Thea Zweerink uit Varsseveld is voor deze tentoonstelling gevraagd de verschillende vrouwen op de haar zo kenmerkende manier te portretteren en een ‘eigentijds’ gezicht te geven.

In Palet van Verzetmoedige vrouwen toen en nu, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, worden veertien vrouwen geportretteerd. Vijf van hen zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (lid Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven).  Helaas overleed Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft) vl;ak na de afronding van het boek. Deze vijf verzetsvrouwen maken integraal onderdeel uit van de Aaltense expositie.

De vertellingen van negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog onder wie Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom), Iris Kenmil (kunstenares) en Marielle van Uitert (oorlogsfotograaf) worden in het museumcafé van het Onderduikmuseum gepresenteerd.
De reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, de Stichting Maatschappij tot Nut der Israeliëten en crowdfunding van Stichting Aletta.

Vanaf 15 december is de tentoonstelling te zien in NM Kamp Vught. Op 28 maart 2019, in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland, zal de expositie te zien zijn in de Bibliotheek Rotterdam.

Het bijbehorende boek Palet van Verzetmoedige vrouwen toen en nu (€ 20,00) is na de opening van de expositie in Aalten ook te koop in onze museumwinkel. Vrienden van het vfonds maken kans Palet van Verzet te winnen via onze win-actie.

Meer informatie: https://nationaalonderduikmuseum.nl/


← Evenementenoverzicht