Met Open Ogen

19-10-2018 t/m 29-11-2018

Het echte trauma liepen we thuis op’

Van 1992 tot 1995 diende het Nederlandse leger onder de vlag van de VN tijdens de oorlog in Bosnië en Herzegovina. Alhoewel de beelden van deze gruwelijke oorlog elke avond het journaal haalden besloot de Nederlandse regering toch een vredesmacht te sturen die nog geen vlieg dood kon en mocht slaan. In Met Open Ogen vertellen drie Bosnië veteranen over de gruwelijke oorlog waar ze getuige van waren en over de problemen die ze bij thuiskomst ondervonden. Het onbegrip dat ze tegen kwamen of zelfs de beschuldiging dat ze mee gewerkt hadden aan de etnische zuiveringen. Zelfs veteranen die wel in Bosnië maar niet in Srebrenica waren geweest kregen deze beschuldiging. De premisse van deze voorstelling is dan ook: het echte trauma liepen wij thuis op. Alhoewel de geschiedenis in Srebrenica een rode draad vormt is de voorstelling zeer herkenbaar voor iedereen die op missie is geweest en hun naasten.

‘Theater dat levens redt’
Er wordt veel gesproken óver militairen die ‘op uitzending’ gaan. Door de politiek, de media. Maar hoe vaak komen ze zelf aan het woord? Wie kan beter uitleggen wat de psychische consequenties zijn van een uitzending dan de militair zelf. De voorstelling Met Open Ogen geeft veteranen met PTSS een gezicht en vooral ook een stem. Met Open Ogen vertelt met veel humor over hun ervaringen tijdens en na de missie en hun strijd met sommige onaanvaardbare herinneringen.

Bekijk hier de trailer:  https://vimeo.com/289840900/817384d229


Brabants Dagblad
Op 15 juni publiceerde Brabants Dagblad een groot artikel over deze nieuwe voorstelling."Theater is therapie voor drie Brabantse blauwhelmen, die Srebrenica niet achter zich kunnen laten. 'Met open ogen' heet het drama dat nog vlak onder hun huid zit. Drie Dutchbatters, die hun pijn en hun woede op het toneel uitspreiden. 'Het spelniveau is bij therapeutisch theater vaak niet al te hoog', weet hun regisseur Boy Jonkergouw. 'Maar deze drie jongens kunnen dus écht wat.'" Ga door naar het volledige artikel

Credits 
Tekst en regie: Boy Jonkergouw, Goed is Goed producties
Spel: Raymond Braat, Stephan Mertens, Antoon van de Wiel, Prisca van der Mullen,  Heleen van Doremalen
Meer informatie en speeldata: www.goedisgoed.nl
Deze productie kwam tot stand met steun van het VFonds en het Lirafonds. 


Met Open Ogen - speellijst

  • 5 juli première Verkadefabriek Den Bosch
  • 22 sept Annatheater Helmond
  • 20 sept De Enck Oirschot
  • 19 okt Markant Uden
  • 14 nov Hof 88 Almelo - tweede kaartje gratis met reserveringscode VETDEF via www.hof88.nl
  • 22 nov Tilliander Oisterwijk
  • 29 nov - De Gruitpoort Doetinchem - tweede kaartje gratis met reserveringscode VETDEF via info@gruitpoort.nl

← Evenementenoverzicht