Tentoonstelling Palet van verzet bij NM Kamp Vught

15-12-2018 t/m 31-12-2019

Vanaf 15 december is de tentoonstelling Palet van Verzet , moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta te zien in NM Kamp VughtPalet van Verzet opende op 5 oktober als onderdeel uit van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018, Jaar van Verzet. 

In Palet van Verzetmoedige vrouwen toen en nu, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, worden veertien vrouwen geportretteerd. Vijf van hen zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (lid Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven). Helaas overleed Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft) vlak na de afronding van het boek. 

Daarbij staan de portretten van negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog onder wie Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom), Iris Kenmil (kunstenares) en Marielle van Uitert (oorlogsfotograaf).
De reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu is mede mogelijk gemaakt door het vfonds, de Stichting Maatschappij tot Nut der Israeliëten en crowdfunding van Stichting Aletta.

Op 28 maart 2019, in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland, zal de expositie te zien zijn in de Bibliotheek Rotterdam.

Het bijbehorende boek Palet van Verzetmoedige vrouwen toen en nu (€ 20,00) is na de opening van de expositie in Aalten ook te koop in onze museumwinkel.

De expositie is te zien t/m februari; in 2019 is NM Kamp Vught gesloten van 6 t/m 31 januari i.v.m. onderhoud.


← Evenementenoverzicht