Tentoonstelling ‘The Art of Resistance’

24-05-2018 t/m 04-06-2018

Opening tentoonstelling ‘The Art of Resistance’ en prijsuitreiking cartoonwedstrijd

Op donderdag 24 mei vindt vanaf 15.30 uur de prijsuitreiking van het project ‘The Art of Resistance - Cartoons als wapen van Verzet’ plaats en wordt ook de tentoonstelling geopend in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg.

De tentoonstelling is het resultaat van een internationale cartoonwedstrijd onder professionals en een wedstrijd onder Zeeuwse jongeren. De opening wordt verricht door Michiel van Hattem, directeur vfonds en gedeputeerde van de Provincie Zeeland, Harry van der Maas.

Met het project ‘The Art of Resistance – Cartoons als wapen van Verzet’ werden cartoonisten en Zeeuwse jongeren uitgedaagd om – in het kader van 2018 Jaar van Verzet - een cartoon vanuit het thema ‘Verzet’ te maken.

Uit bijna 2.000 inzendingen van over de hele wereld heeft een professionele jury 66 cartoons geselecteerd. Daarnaast is een selectie van 18 cartoons uit de 151 inzendingen door jongeren gemaakt. Deze waren allemaal te zien tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Vlissingen. Uit deze series zijn 3 prijswinnaars gekozen en is de keuze van het publiek bekendgemaakt.

1st prize Pete Kreiner AustraliaPrijswinnaars
De professionele winnaars:
Prijs 1: Pete Kreiner – Australië
Prijs 2: Oguz Demir – Turkije
Prijs 3: Bruce MacKinnon - Canada

1 Kinsky Sibbald 15 jaar Scheldemond college 2Van de jongeren zijn de winnaars:
Prijs 1: Kinsky Sibbald – Scheldemond College
Prijs 2: Jennifer Huynh – Pontes Pieter Zeeman
Prijs 3: Fee Groeneveld - Scheldemond College

Publiekprijs:
Het publiek koos voor de cartoon van Floris van de Ven – CSW Van de Perre.

Uitreiking
De prijzen worden tijdens de opening op 24 mei uitgereikt. Vanuit het thema ‘Verzet’ zullen JP en Lonneke de Klerk songs zingen en Dance Center Dazzle treedt op met een groep dansers. Wie bij de opening aanwezig wil zijn, kan zich opgeven via secretariaat@dezb.nl

Vanaf 24 mei tot en met 4 juni is deze tentoonstelling in ZB te bekijken. Daarna reist ‘The Art of Resistance’ door Nederland. Na de opening is er een speciale uitgave van een boekje met een selectie uit de cartoons te koop.

‘The Art of Resistance’ is een project van Four Freedoms door het jaar heen. Het is een initiatief van Switch, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Bevrijdingsfestival Zeeland, in samenwerking met Cartoon Movement en wordt financieel mogelijk gemaakt door vfonds (jaar van verzet) en de Provincie Zeeland.


← Evenementenoverzicht