Unicef Kinderrechten Filmfestival

20-11-2018 t/m 01-06-2019

Kinderen de baas op YouTube-kanaal UNICEF Kinderrechten Filmfestival

Kinderrechten zijn een kijkcijferkanon op YouTube. Op dinsdag 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, lanceert het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (UKRF) een speciale kinderrechtenfilm opgenomen met YouTube-abonnees. Het UKRF-kanaal heeft 61.000 abonnees en trekt maandelijks 3,5 miljoen kijkers. De filmspecial sluit aan bij de wereldwijde #Kidstakeover-campagne van UNICEF, in Nederland ‘Als een baas’ geheten.  

 

Op het YouTube-kanaal van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (UKRF) gaan iedere donderdag door basisschoolleerlingen bedachte en gemaakte speelfilms over kinderrechten in première. Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind is er op dinsdag 20 november een speciale #Kidstakeover première van de film ‘Als een baas’. De UKRF-filmcoaches maakten de film samen met jeugdige fans van het YouTube-kanaal.

 

Kijkcijferkanon
Het UKRF-kanaal is een kijkcijferkanon onder kinderen in het basisonderwijs. Inmiddels telt het videokanaal meer dan 600 unieke speelfilms over kinderrechten, die bij elkaar meer dan 55 miljoen keer (!) zijn bekeken. Filmcoach Freek Commandeur, tevens het gezicht van het UKRF-kanaal, maakt films voor het filmproject: “Het is voor het eerst dat we een film hebben gemaakt met een groep fans van ons kanaal. In ‘Als een baas’ gaan we terug naar 3 mei 1940, een week voor het begin van W.O. II. De kinderen vinden dat volwassenen er een zooitje van maken. Daarom bedenken ze de mobiele telefoon en wachten ze op de grote switch waarmee kinderen baas van de wereld worden. Zo willen ze de wereld een betere plek maken.”

 

Filmproject
Sinds de lancering (in 2013) van het UKRF, het grootste filmeducatieproject voor Nederlandse basisscholen, hebben honderden groepen een kinderrechtenfilm opgenomen. Leerlingen uit de bovenbouw zetten voor het filmfestival hun ideeën over kinderrechten om naar een korte speelfilm. Daarbij gaan ze serieuze thema’s niet uit de weg. Commandeur: “Ondanks de soms best zware onderwerpen stoppen de kinderen vaak humor in hun film. Die humor in combinatie met hun onervarenheid met acteren zorgt voor een prettig eindproduct, waar kinderen graag naar kijken. Wellicht zijn onze films ook een welkome afwisseling op de zoveelste video over slijm maken.” 

 

Kinderrechten Verdrag
Tijdens de Internationale Dag van de Rechten van het Kind wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de kinderrechten, die op 20 november 1989 door de Verenigde Naties werden vastgelegd in het Kinderrechten Verdrag. Voor het UKRF kiezen leerlingen uit dit Verdrag een kinderrecht om te verfilmen. Tot 1 juni 2019 gaat er elke donderdag om 16.00 een kinderrechtenfilm in première op het UKRF-kanaal. De films met de meeste kijkminuten en views in twee weken (gemiddeld 55.000 views) strijden op vrijdag 28 juni 2019 om de Unicef Film Awards in bioscoop Tuschinski.


← Evenementenoverzicht