Vrouwen in Verzet - Hannie, Truus en Freddie

22-04-2017 t/m 28-01-2018

Vriendinnen uit Haarlem waren ze. Truus was 16, haar zus Freddie 14 en Hannie 19 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Peter Hammann schreef een boek over Hannie Schaft en laat de echte historische feiten spreken. De tentoonstelling Vrouwen in Verzet - Hannie, Truus, Freddie  is gebaseerd op dit boek en toont de verzetsverhalen gezien door hun ogen. Het is de eerste keer dat er aan deze drie vrouwen gezamenlijk een tentoonstelling gewijd wordt. Tekeningen van Eric Coolen, tevens de illustrator van het boek, maken de tentoonstelling extra toegankelijk voor de jeugd.

2018 jaar van VerzetTruus, Freddie en Hannie gingen in het verzet omdat ze idealen hadden waar ze voor wilden vechten. Nederlandse jongeren van nu zullen zich hierin nauwelijks herkennen, waarvoor hoeven zij nu nog te vechten? Alleen, in deze roerige tijden komen er steeds meer jongeren naar ons land die wel meemaakten hoe het voelt om in een oorlog te zitten en die de keuze moesten maken om te vechten of te vluchten, of misschien wel allebei. Voor welke keuzes stonden Hannie, Truus en Freddie in de oorlog en kunnen we vergelijkingen trekken met de huidige situatie in de wereld, met zijn vluchtelingenstromen en de daarmee gepaarde discriminatie, intolerantie en onrust? Vooral jongere bezoekers worden uitgenodigd antwoorden te geven op vragen als: Hoe idealistisch ben je zelf? Wat ben jíj bereid te doen voor je land?
Ook wordt er aandacht besteed aan het feit dat alleen Freddie nog in leven is (zie foto). Haar zus Truus overleed in juni 2016.

Kijk voor meer informatie op:

https://www.museumhaarlem.nl/tentoonstellingen/truus-freddie-vrouwen-in-verzet.html


← Evenementenoverzicht