Grote extra bijdrage voor het Oranjehotel tijdens Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij.

VFondsZaal 2017Een spannende avond voor het vfonds met geweldige afloop! Tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij mocht het vfonds als beneficiënt een royale bijdrage van 9.979.915,00 euro in ontvangst nemen om nog meer mooie projecten op het gebied van vrede, vrijheid en veteranenzorg te ondersteunen. Daarnaast werd een extra cheque uitgereikt van 1.500.000 euro voor het herinneringscentrum Oranjehotel en verschillende andere projecten rondom het themajaar Verzet in 2018.

Het Oranjehotel is een deel van de historische Scheveningse gevangenis. Het Oranjehotel, waar verzetsmensen direct na hun arrestatie gevangen werden gehouden tijdens hun berechting door het ontaarde Nazi-rechtssysteem, vormt voor velen het begin van een tocht door Nazi-kampen en -gevangenissen, nu aangeduid als de Verzetsroute. Enkele honderden werden vanuit de dodencellen van het Oranjehotel geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte.

De doelstelling van het Herinneringscentrum is om nabestaanden, jongere generaties, schooljeugd en andere geïnteresseerden in een authentieke omgeving te informeren over de Tweede Wereldoorlog, de rol en het lot van verzetsmensen, en het belang van de rechtsstaat.

In 2016 is met de voorbereiding van de bouw van het herinneringscentrum Oranjehotel al gestart, strevend naar een opening in 2018. Uit de bijdrage van de postcodeloterij wordt 1.000.000 euro beschikbaar gesteld om o.a. het centrum te voorzien van meer en modernere communicatiemiddelen en kan een groter aantal cellen behouden worden dan eerder was voorzien. Daarnaast wordt nader inhoud gegeven aan de positie van het herinneringscentrum Oranjehotel als startpunt van de Verzetsroute. Dit laatste gebeurt uiteraard samen met de andere oorlogsmusea en herinneringscentra (SMH). Het herinneringscentrum Oranjehotel, als symbool van het verzet, past helemaal in het initiatief van het Platform WO II om 2018 uit te roepen tot ”Themajaar Verzet”. De opening van het Herinneringscentrum Oranjehotel in 2018 laat zien hoe actueel dit thema is.Vfonds Goed Geld Gala 2017

Meer over het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij
Het Goed Geld Gala is een belangrijke avond voor goede doelen. Vijftig procent van de loterijopbrengsten van het afgelopen jaar wordt verdeeld over ruim 90 goede doelen. vfonds is sinds jaren één van de beneficiënten. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij ontvangt het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) jaarlijks een grote bijdrage waarmee zij mooie projecten kan realiseren op het gebied van vrede, democratie en rechtsstaat.← Nieuwsoverzicht