Live fotobroadcast 5 mei Haarlem

Van de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei wordt zowel bij de opening en de lezing in de ochtend als bij Bevrijdingspop live verslag gedaan door de fotografen van ICNIA. De foto's worden vanaf 5 mei via een live stream gratis aangeboden op www.vfonds.nl.

De provincie Noord-Holland is op 5 mei 2017 gastheer van de Nationale Viering Bevrijding. Deze begint met de 5 mei-lezing. Ieder jaar nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een inspirerende spreker uit om de 5 mei-lezing te houden. De lezing is een moment van bezinning op de kwetsbaarheid van vrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Nasrdin Dchar houdt dit jaar de 5 mei-lezing. 

De 5 mei-lezing wordt voorafgegaan door de Kinderlezing, waarbij een kind zijn of haar visie op vrijheid mag geven. Deze visie is belangrijk omdat de woorden en beelden van kinderen de vrijheid in de toekomst zullen vormgeven.

Op Bevrijdingspop Haarlem zullen de fotografen vervolgens het festival in al haar facetten in beeld brengen. Jaarlijks bezoeken circa 150.000 mensen, jong en oud, uit de regio en daarbuiten, het festival. Deze bezoekers genieten jaarlijks van diverse optredens, maar ook van vele inhoudelijke activiteiten gekoppeld aan het jaarlijkse thema. Dit jaar luidt dit: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’.

Het festival werd in 1980 voor de eerste keer georganiseerd door Ilco van der Linde. Hij was tot de conclusie gekomen dat het vieren van de bevrijding op 5 mei vooral gericht was op ouderen en kleine kinderen. Daarom besloot hij op 5 mei een festival voor jongeren te organiseren: Bevrijdingspop. Hiermee werd Bevrijdingspop de grondlegger voor alle bevrijdingsfestivals, 14 in totaal, die jaarlijks op 5 mei door heel Nederland georganiseerd worden.

 


← Nieuwsoverzicht