Ode aan de Vrijwilliger: Mark van Wijk (36)

Zonder vrijwilligers zouden al die instellingen die actief zijn op het gebied van veteranen, vrede en vrijheid niet kunnen bestaan. Vandaar dat we elke maand een portret maken van zo'n vrijwilliger. Deze keer: Mark van Wijk (36), vrijwilliger voor de Freedom Ride.

Als kind zat de 36-jarige Mark van Wijk vaak op de racefiets van zijn vader. Hij zag mannen als Miguel Indurain en Steven Rooks op televisie strijden om de gele trui in de Tour de France. Samen met zijn vader zat hij dan op de bank te kijken naar de etappes op Franse bodem. “En dat doen we eigenlijk nog steeds”, vertelt de accountmanager van obstacle running-organisatie Mudmasters in Utrecht.

Van Wijk kwam vorig jaar in aanraking met de Freedom Ride, die op 5 mei werd verreden in Gelderland. Honderden mensen fietsten daar op Bevrijdingsdag langs delen van de Liberation Route Europe. Onderweg passeerden zij WOII-gerelateerde plekken, waaronder de Oversteek in Nijmegen, het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en de militaire begraafplaats op de Grebbeberg. “Een vriend van me zat in de organisatie en vroeg me of ik als vrijwilliger wilde helpen. Dat deed ik graag.”

BJ FreedomRide 0956 282 002Als vrijwilliger was de Utrechter actief bij de start- en finishlocatie in Doorwerth. Het plaatsen van marktkramen, het verzorgen van de branding en het neerzetten van hekwerken behoorden onder meer tot zijn taken. Van Wijk verbleef enkele nachten in de omgeving van Doorwerth en kijkt terug op een “leerzame periode”. “De Freedom Ride voert langs historische plekken, plaatsen waar ik nog nooit was geweest. Ik heb dankzij de tocht een beter beeld gekregen van de Tweede Wereldoorlog en vind de Freedom Ride een mooie manier om aandacht te vragen voor het belang van vrijheid.”

Van Wijk roept iedereen op zich als vrijwilliger aan te melden voor de komende editie van de toertocht, die op 5 mei plaatsvindt in Limburg. “Het thema vrede en vrijheid is nu weer heel actueel. Op deze manier kun je een belangrijk steentje bijdragen aan de maatschappij. De Freedom Ride is een mooie combinatie van fun en het benadrukken van het belang van vrijheid. Iedereen heeft geschiedenis gehad op school, maar dankzij deze tocht krijg je écht veel meer inzicht in de achtergrond ervan!”

De Freedom Ride vindt dit jaar op vrijdag 5 mei plaats in Limburg. De pelotonstocht is 110 kilometer lang; deelnemers aan de individuele tocht leggen 85 kilometer af. Voor meer informatie en inschrijven: www.freedom-ride.nl.


← Nieuwsoverzicht