Vijf Victoria Crosses in Airborne Museum

Op donderdag 5 april 2018 werd in het Airborne Museum te Oosterbeek de tentoonstelling For Valour feestelijk geopend. In deze tentoonstelling worden de vijf Victoria Crosses die naar aanleiding van de Slag om Arnhem zijn uitgereikt voor het eerst bijeengebracht.

Het Victoria Cross is de hoogste Britse militaire onderscheiding en is een van de meest prestigieuze onderscheidingen ter wereld voor betoonde uitzonderlijke moed in oorlogstijd. Alle vijf tentoongestelde Victoria Crosses zijn uitgereikt voor heldenmoed tijdens de operatie Market Garden.. Het Airborne Museum ontvangt deze in bruikleen van verschillende Britse musea: The Staffordshire Regiment Museum, Lord Ashcroft Medal Collection en Airborne Assault Museum.

Van de vijf in het kader van operatie Market Garden met de Victoria Cross onderscheiden militairen overleefde alleen majoor Robert Henry Cain de Slag om Arnhem. Ook Flight Lieutenant David Samuel Anthony Lord, Lance-sergeant John Daniel Baskeyfield en kapitein Lionel Ernest Queripel ontvingen hun onderscheiding postuum. ,,Daaraan kun je zien dat zulke getoonde moed vaak fataal is'', zegt voorzitter Robert Croll van het vfonds tijdens de officiƫle opening van de tentoonstelling. ,,De medailles zijn daarmee krachtige symbolen voor trouw en opoffering.''

De tentoonstelling For Valour loopt tot 1 oktober.

For Valour Victoria Crosses


← Nieuwsoverzicht