Vriendenaanbieding oktober: voor 1 euro naar NM Kamp Vught

Vrienden van het vfonds vinden Vrede en Vrijheid belangrijk. Voor onze vrienden hebben wij regelmatig interessante aanbiedingen.

Zo kun je in oktober 2017 met je vriendenpas al voor 1,- euro per persoon naar Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught
Aan de rand van Vught ligt Nationaal Monument Kamp Vught, gelegen op een deel van voormalig Kamp Vught. In 1943 werd hier Konzentrationslager Herzogenbusch gebouwd – het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Een bezoek geeft een beeld van het ontstaan van Kamp Vught, hoe mensen in Kamp Vught terecht kwamen en van het nationaal-socialistische systeem.  U passeert na de binnen-expositie op het buitenterrein  de authentieke kampgracht, de gereconstrueerde wachttorens en barak, het ‘kindermonument’ en het crematorium.  De persoonlijke verhalen die bekend zijn over oud-gevangenen maken uw bezoek tot een indrukwekkende ervaring. In 2016 won het museum de BankGiro Loterij Museumprijs in de categorie oorlogs- en verzetsmusea.

Heb jij nog geen (gratis) vriendenpas? Vraag hem vandaag nog aan op onze aanmeldpagina dan heb je hem binnen 10 dagen in huis. Laat ook je partner, kinderen en vrienden een vriendenpas aanvragen zodat ook zij kunnen meegenieten van alle interessante aanbiedingen. 

Expositie ‘Eten in oorlogstijd’
Vijf bekende Nederlandse koks namen de uitdaging aan Collage expositie Eten in oorlogstijd NM Kamp Vught vanaf 1 7 2017om een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind.  Hoe slecht was het gesteld met het eten in oorlogstijd? Deze tentoonstelling geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de voedingstrends van deze tijd. De expositie is ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam.
Aandacht voor goed en gezond eten is een trend: minder vlees, zuivel en vet en meer plantaardige voeding. We willen groenten van het seizoen, liefst biologisch, zelf verbouwd of wild geplukt. Wat nu ‘in’ is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. In 1940 viel de import weg en moest Nederland zelfvoorzienend worden. Hierdoor veranderde het voedingspatroon ingrijpend: minder vet en vlees en meer groenten, granen, aardappelen en peulvruchten. Het dagelijkse menu werd, tot aan de Hongerwinter van 1944-1945 in de westelijke steden, zelfs gezonder dan het was vóór 1940.

Barak 1B
Voor de restauratie en inrichting van barak 1B ontving Nationaal Monument Kamp Vught een grote bijdrage van het vfonds. Barak 1B is de laatste stenen barak van Konzentrationslager Herzogenbusch: een uniek oorlogserfgoed. Dit is de plek bij uitstek, waar Nationaal Monument Kamp Vught de gelaagde geschiedenis van deze historisch zo beladen plaats kan tonen.
De expositie ‘Als muren konden spreken’ bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers, van collaboratie verdachte Nederlanders en Rijksduitsers (1944-1949). Sinds 1951 is een deel van het kamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. Ook hun geschiedenis wordt verteld aan de hand van veel voorwerpen en foto’s.

Audiotour
Voor mensen die meer informatie willen tijdens hun bezoek in het museum en over het buitenterrein, is er de audiotour.  Er is een Nederlandstalige, Engelstalige, Duitstalige en Franstalige versie beschikbaar. NOS-journalist Maino Remmers spreekt een groot deel van de Nederlandse teksten in. U leent een ‘Podcatcher’ voor 2 euro aan de balie. De handzame Podcatcher – wereldwijd gebruikt in musea – geeft een meerwaarde  aan het museumbezoek. Bij de ontwikkeling van de audiotour is gekozen voor toelichting bij twintig plekken binnen en buiten, waarbij het mogelijk is om extra gesproken uitleg te horen. De audiotour vertelt het verhaal over de het bestaan van het kamp in 1943 en 1944. Beschrijvingen over kamp Vught worden afgewisseld met citaten van oud-gevangenen en toepasselijke muziek die in het kamp gemaakt is door oud-gevangenen, zoals Louise van de Montel en Marius Flothuis.

Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught
www.nmkampvught.nl
entree 6 euro (18+); 3 euro (10 t/m 17)
1e woensdag van de maand gratis
gezinskaart 15 euro (max. 2 volwassenen en 3 kinderen)
Vriend en Beschermer gratis met 1 introducé
Op vertoon van Veteranenpas gratis
Voor Vrienden van het vfonds in oktober 1 euro p.p. op vertoon van vriendenpas

Geopend: maandag (april t/m september), dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen 12.00-17.00 uur
Gesloten: 28 oktober, 1, 8 t/m 31 januari, 25 en 31 december en op maandag (oktober t/m maart)

Barak 1B, Atlantis 1B, 5263 MC Vught
Geopend: woensdag, zaterdag en zondag 12.00 tot 17.00 uur
Gesloten: 28 oktober, 1, 8 t/m 31 januari, 25 en 31 december


← Nieuwsoverzicht