Atma Saam

HOPE XXL

"Leve de vrede!"

Voor mij is vrede rust, vertrouwen en saamhorigheid. Alle drie dingen waar we in de moderne maatschappij bijna niet meer aan kunnen denken. We leven steeds sneller langs elkaar heen. We gaan met een sneltreinvaart door naar onze volgende afspraak en wantrouwen ieder die er niets mee te maken heeft.

Het nieuws wordt gedomineerd door negatieve berichten over aanslagen en oorlogen van over de hele wereld. Het vertrouwen in de steeds sneller draaiende wereld daalt, je voelt je niet meer altijd veilig. Het is voor ons zo normaal geworden dat we bijna niet meer zien wat het met ons doet en het voor lief nemen. Vrede wordt zo lastig te zien, dat het bijna moeilijk wordt om je te realiseren dat je daadwerkelijk in vrede leeft.

Gelukkig leven we toch in vrede: zonder bezig te zijn met de heersende verdeeldheid en vooroordelen denken we toch aan het goede van elkaar. Ook al denken we soms dat onze maatschappij verdeeld is: we helpen elkaar toch.

We helpen elkaar door met zijn allen op te staan tegen onrecht wanneer we overspoeld worden door angst. We helpen elkaar onvoorwaardelijk door met zijn allen ‘Imagine’ te zingen op de plaats waar ons vertrouwen in een veilig thuis is aangetast. We helpen elkaar door op te staan tegen het veroordelen van onschuldige bevolkingsgroepen vanwege de acties van een paar non-representatieve individuen.

Dát is vrede! Het is het ene lichtpuntje in een pikzwarte wereld. Het is het samen hoop dragen voor een betere toekomst. Het is het samen verwerken van onverwachte tegenslagen en angst. Het is de realisatie dat je in een vertrouwde omgeving zit en het altijd weer beter wordt.

We zijn zo omsingeld door vrede dat we daar best een keertje bij mogen stilstaan. Sluit je ogen en denk eens aan waar jíj vrede in ziet.

Leve de vrede!


← Ode aan de V