Julian Bushoff

"Hoop en inspiratie voor vrede, vrijheid en gelijkheid"

Een Amerikaanse moeder en een Keniaanse vader, als gekleurde Amerikaan geboren worden in de jaren 60 in de Verenigde Staten. Het is niet direct het ideale recept om de meest invloedrijke man op aarde te worden, of toch...

Op de wereld gekomen als Afro-Amerikaanse jongen, met een typisch Afrikaanse naam, Barack, wordt hij opgevoed door zijn grootouders. Zouden zij zijn toekomst al hebben voorspeld? Waarschijnlijk zij niet en Barack Obama zelf ook niet. Toch ontplooien zich al enige bijzondere dingen tijdens zijn studententijd. Zo wordt hij gekozen als eerste zwarte hoofdredacteur van de Havard Law Reviews, een juridisch blad van de befaamde rechten universiteit in Bosten. Hoe bescheiden de aandacht ook is die hiernaar uitgaat, het is een heel klein beetje hoop op verbetering in de Amerikaanse raciale ongelijkheid.
Hoop op verbetering en verbroedering, zal later onlosmakelijk de geschiedenisboeken in gaan met de weg van Obama richting het Witte Huis. Deze inspirerende weg, voor velen een weg van hoop op meer vrede, vrijheid en gelijkheid, heeft Obama naar twee presidentstermijnen gebracht.

Tijdens zijn presidentschap onderneemt Obama aan de ene kant acties ten faveure van de vrede die veel erkenning krijgen, zoals het beëindigen van de Irak oorlog. Aan de andere kant zijn er de beslissingen om bewust geen actie te ondernemen. Deze krijgen minder erkenning, maar zijn minstens zo belangrijk. Beslissingen zoals niet groots militair ingrijpen, maar kiezen voor de diplomatieke weg. Kiezen voor de weg van het woord en niet voor geweld.


De beslissingen die Obama neemt, de weg die hij bewandelt brengt soms zichtbare en soms minder zichtbare successen met zich mee, maar bovenal is het voor mij een weg van hoop en inspiratie.
In moeilijke tijden of na bedroevende beelden van de soms harde realiteit, geeft het verhaal van Obama mij hoop. En zijn het zijn speeches die mij inspireren en doen geloven in een duurzame wereld waarin iedereen zijn of haar leven met goed beoordeeld.
Vandaar deze ode aan Obama, voor de bron van inspiratie, voor de hoop en voor zijn inzet voor een betere, vredige, vrije en duurzame wereld voor iedereen.

If you’re walking down the right path and you’re willing to keep walking, eventually you’ll make progress.
- Barack Obama


← Ode aan de V