Alle projecten

De Muren hebben Oren 2023-2024

Stichting De Muren hebben Oren organiseert een zesweeks-project voor basisscholen. Hierbij staat de geschiedenis van migratie in Nederland vanaf 1940 centraal.

Stichting de Muren hebben Oren
Vanaf: 1 oktober 2023
Lees meer
over De Muren hebben Oren 2023-2024 op de website

De Muren hebben Oren is een ontmoetings- en geschiedenisproject waarin twee klassen uit verschillende wijken aan elkaar worden gekoppeld. De leerlingen tussen 10-12 jaar krijgen samen les en interviewen stadsgenoten of familieleden van de gekoppelde klas over hun eigen en elkaars familiegeschiedenissen. Ze komen erachter dat iedereen wel een persoonlijk verhaal heeft verbonden aan oorlog, migratie en conflict. Het project is naast Den Haag actief in verschillende steden.

De samenwerking tussen de klassen leidt tot waardevolle ontmoetingen en ervaringen. De leerlingen worden aangemoedigd om zaken vanuit verschillende perspectieven te bekijken en zich in te leven in de ander. ‘Hoe zou het voor hem of haar hebben gevoeld? Waarom zou hij of zij deze keuzes gemaakt? Waarom was dit voor hem of haar de logische keuze?’ Zo leren ze hun eigen mening te vormen op basis van het gesprek dat ze zijn aangegaan. Vaak met meer empathie dan tevoren.

Waarom steunt Vfonds dit project:

Vfonds draagt ook dit schooljaar bij met een bedrag van €17.500 omdat het jongeren stimuleert elkaars achtergronden en ervaringen beter te begrijpen en inzicht biedt in de gevolgen van oorlog en conflict op individuele levens.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?