Alle projecten

Tentoonstelling Boris Mikhailov - Oekraïens Dagboek

Oekraïens Dagboek is het grootse retrospectief in Nederland gewijd aan de Oekraïense fotograaf en kunstenaar Boris Mikhailov. Als een van de weinigen toont hij sinds de jaren 1960 op indringende wijze de tumultueuze veranderingen in zijn land. Door de Russische invasie in Oekraïne krijgt het werk van Mikhailov een hernieuwde relevantie. Vfonds heeft deze tentoonstelling mede mogelijk gemaakt omdat het een uniek en krachtig tijdsdocument is van een land dat al eeuwenlang te maken heeft met talrijke politieke en culturele onderdrukkingen.

Tentoonstelling Boris Mikhailov - Oekraïens Dagboek
Vanaf: 30 maart t/m 18 augustus 2024.
Meer informatie is te vinden op de website van Fotomuseum Den Haag

Boris Mikhailov - uit de serie 'Red'

Eigen artistieke taal

Boris Mikhailov is opgeleid als ingenieur en heeft zich het fotograferen zelf aangeleerd. Met opzet maakt hij gebruik van 'slechte fotografie' - het bewust vermijden van perfectie in techniek en compositie – om subtiel kritiek te leveren op de geïdealiseerde beelden van het leven in de voormalige Sovjet-Unie. Van meet af aan hanteert hij een eigen artistieke taal die varieert in techniek, formaat en benadering om zo – binnen de marges van de Sovjet censuur – de dagelijkse realiteit in zijn land te documenteren. Dit doet hij aan het begin van zijn carrière door fotoportretten in te kleuren met kitscherige kleuren om ze "mooier" te maken, waarmee hij indirect de manier bespot waarop de Sovjetpropaganda alledaagse gebeurtenissen verheerlijkt. Deze foto’s zijn samengebracht in de serie Luriki (zonnestraaltjes) en voelen voor Mikhailov aan als een Sovjet familie album.

Boris Mikhailov - uit de serie 'Red'

Waarom steunt Vfonds dit project:

De tentoonstelling draagt bij aan de doelstellingen van Vfonds, namelijk het vergroten van kennis over oorlog en conflict, maar ook het vergroten van waardering voor de democratische rechtsstaat. Door het werk van Mikhailov wordt glashelder dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland al veel eerder is begonnen dan februari 2022. Door zijn ogen zien we dat zijn land onder druk staat van geopolitieke krachten. De fotografie is een poging van de fotograaf om de politieke en sociale cultuur vast te leggen voor komende generaties. De bezoeker krijgt daardoor meer inzicht: het is niet makkelijk om een democratische staat op te richten (in 1991), maar ook te behouden, door druk van binnenuit en van buitenaf. Met deze tentoonstelling wordt een breed publiek bewust gemaakt dat democratie geen vast gegeven is en via informatie en activiteiten proberen we de discussie onder het publiek aan te jagen.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?