Veel gestelde vragen Vrijheidsmaaltijden

Vfonds is het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranen. Vfonds steunt jaarlijks ruim 200 projecten die kennis over oorlog en conflict vergroten, het belang van en waardering voor de democratische rechtsstaat benadrukken en die mensen vaardigheden aanleren om zelf een actieve bijdrage te leveren. Daar hoort ook bij: waardering voor veteranen en politiemensen die zich in binnen- en buitenland inzetten om deze te beschermen en te handhaven. Met onze steun willen wij verschillende generaties inspireren en stimuleren zich hier actief voor in te zetten onder het motto: Heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie.

Op 5 mei schuift heel Nederland aan bij de Vrijheidsmaaltijd. We eten samen om te vieren dat we al 79 jaar in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Niet in ons land - Niet in de rest van de wereld. Alleen als we elkaar echt blijven ontmoeten. Ook bij jou in de buurt. Aan de eettafel ontmoet je nieuwe gezichten, vinden we elkaar in de verhalen die we delen, veranderen onbekenden in bekenden. Want eten verbindt. Wie je ook bent, samen eten is dé manier om elkaars wereld beter te leren kennen. Schuif je aan? Kijk op Vrijheidsmaaltijden.nl voor meer informatie.

De Vrijheidsmaaltijden worden in het hele Koninkrijk der Nederlanden op 5 mei georganiseerd. De organisator van een Vrijheidsmaaltijd bepaalt zelf de locatie en het tijdstip. Kijk op Vrijheidsmaaltijden.nl voor meer informatie.

Iedereen mag op 5 mei aanschuiven aan een Vrijheidsmaaltijd! Kijk op de website van de Vrijheidsmaaltijden.nl en vind een Vrijheidsmaaltijd dicht bij jou in de buurt!

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei (NC) is de aanjager, verbinder en ondersteuner van de Vrijheidsmaaltijden, onder andere door lokale organisatoren en kwartiermakers van de Vrijheidsmaaltijden aan te moedigen om Vrijheidsmaaltijden te organiseren. Door de inzet van de financiële regeling heeft Vfonds samen met het NC de ambitie om het project te laten uitgroeien tot een landelijke traditie op 5 mei. Kijk op Vrijheidsmaaltijden.nl voor meer informatie.

Iedereen mag en kan op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd organiseren: denk aan bijvoorbeeld (sport)verenigingen, buurtorganisaties, scholen, lokale 4/5 mei comités, service clubs, Bevrijdingsfestivals etc. Geef je op als organisator van een Vrijheidsmaaltijd op Vrijheidsmaaltijden.nl. Het Nationaal Comité en 5 mei (NC) is de aanjager, verbinder en ondersteuner van de Vrijheidsmaaltijden, onder andere door lokale organisatoren en kwartiermakers van de Vrijheidsmaaltijden aan te moedigen om Vrijheidsmaaltijden te organiseren. Zij geeft handige informatie en deelt leuke tips en ideeën. Schrijf je dus nu in en ontvang gratis het pakket met leuke gesprekskaarten, posters en placemats. Het NC zorgt dan ook dat jouw Vrijheidsmaaltijd op de site vermeld wordt. Vergeet je dus niet op te geven! Klik hier voor een directe link met de website.

Stichtingen en verenigingen uit het gehele Koninkrijk der Nederlanden, dus inclusief het Caribisch gebied, die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en die een Vrijheidsmaaltijd willen organiseren, kunnen vanaf 15 januari 2024 een aanvraag indienen voor de editie van 5 mei 2024.

Maar let op: 2024 is een pilot jaar dus er is een gelimiteerd budget voor de financiële bijdrage. Wacht daarom niet te lang en dien je aanvraag zo snel mogelijk in, want op=op! Kijk op Vrijheidsmaaltijden.nl voor meer informatie.

De financiële regeling voor de Vrijheidsmaaltijden sluit aan bij het motto van Vfonds voor 5 mei: Heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie. Daarmee wil Vfonds, samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoveel mogelijk mensen stimuleren om op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd te organiseren en op deze dag zoveel mogelijk mensen bij elkaar te brengen om over vrijheid en democratie te praten met als doel daar een landelijke traditie van te maken. Juist nu onze vrijheid meer dan ooit onder druk staat, is het zo belangrijk om het gesprek daarover met elkaar te blijven voeren. Voor nu en in de toekomst! Maar let op: 2024 is een pilot jaar dus er is een gelimiteerd budget voor de financiële bijdrage. Wacht daarom niet te lang en dien je aanvraag zo snel mogelijk in, want op=op! Kijk op Vrijheidsmaaltijden.nl voor meer informatie.

De regeling is voor het eerst geopend op 15 januari 2024 en staat open tot en met 15 maart 2024. Het streven is dat deze regeling ieder jaar weer in dezelfde periode beschikbaar zal zijn. Maar let op: 2024 is een pilot jaar dus er is een gelimiteerd budget voor de financiële bijdrage. Wacht daarom niet te lang en dien je aanvraag zo snel mogelijk in, want op=op! Kijk op Vrijheidsmaaltijden.nl voor meer informatie.

 1. Vul je gegevens in en bevestig dat je je vanuit een stichting of vereniging aanmeldt.
 2. Geef aan wat je van plan bent, op welke locatie en met wie.
 3. Kies je eigen financiële bijdrage. Je kunt kiezen uit twee aanvragen:
  1. Aanvraag voor de BASIS bijdrage - 350 euro
   De aanvraag voor de BASIS bijdrage houdt in dat er minimaal 25 personen gaan deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd en dat het bedrag vrij te besteden is.
  2. Aanvraag voor de PLUS bijdrage - 1.000 euro
   De aanvraag voor de PLUS bijdrage houdt in dat er minimaal 50 personen gaan deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd en dat de organisator ook een inhoudelijk element aan de Vrijheidsmaaltijd toevoegt, waardoor er extra aandacht komt voor het gesprek met de deelnemers over vrijheid en democratie. De inhoud versterken kan bijvoorbeeld door een speciale gastspreker, een workshop, een muzikale gast, of gespreksleider uit te nodigen. De aanvrager mag maximaal 350 euro van de 1.000 euro besteden aan organisatorische kosten en eten; 650 euro is bedoeld om de inhoud van de Vrijheidsmaaltijden te versterken.
 4. Vul je betalingsgegevens in.
 5. Stuur de bijlages mee zoals bijvoorbeeld een programma en een kostenoverzicht.
 6. Druk op de verzendknop om je aanvraag in te dienen.
 7. Maak je eigen Vfonds account aan zodat je toegang hebt tot de Vfonds community. Zo kun je de voorwaarden van de Vrijheidsmaaltijden regeling goedkeuren en altijd de status van je aanvraag bekijken. Let op: zonder goedkeuring van de voorwaarde wordt je aanvraag niet in behandeling genomen!
 8. Geef je op als organisator van een Vrijheidsmaaltijd op de site van de Vrijheidsmaaltijden.nl (link) van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (NC)! Het NC is de aanjager, verbinder en ondersteuner van de Vrijheidsmaaltijden, onder andere door lokale organisatoren en kwartiermakers van de Vrijheidsmaaltijden aan te moedigen om Vrijheidsmaaltijden te organiseren. Zij geeft handige informatie en deelt leuke tips en ideeën. Schrijf je dus nu in en ontvang gratis het pakket met leuke gesprekskaarten, posters en placemats. Het NC zorgt dan ook dat jouw Vrijheidsmaaltijd op de site vermeld wordt. Vergeet je dus niet op te geven! Klik hier voor een directe link met de website.

De deadline voor het indienen van de aanvraag is 15 maart 2024. Maar let op: 2024 is een pilot jaar dus er is een gelimiteerd budget voor de financiële bijdrage. Wacht daarom niet te lang en dien je aanvraag zo snel mogelijk in, want op=op! Kijk op Vrijheidsmaaltijden.nl voor meer informatie.

Je kunt kiezen uit twee aanvragen:

 1. Aanvraag voor de BASIS bijdrage - 350 euro
  De aanvraag voor de BASIS bijdrage houdt in dat er minimaal 25 personen gaan deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd en dat het bedrag vrij te besteden is.
 2. Aanvraag voor de PLUS bijdrage - 1.000 euro
  De aanvraag voor de PLUS bijdrage houdt in dat er minimaal 50 personen gaan deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd en dat de organisator ook een inhoudelijk element aan de Vrijheidsmaaltijd toevoegt, waardoor er extra aandacht komt voor het gesprek met de deelnemers over vrijheid en democratie. De inhoud versterken kan bijvoorbeeld door een speciale gastspreker, een workshop, een muzikale gast, of gespreksleider uit te nodigen. De aanvrager mag maximaal 350 euro van de 1.000 euro besteden aan organisatorische kosten en eten; 650 euro is bedoeld om de inhoud van de Vrijheidsmaaltijden te versterken.

Voor een volledig overzicht van de algemene voorwaarden klik hier.

De BASIS bijdrage van 350 euro is bedoeld om de organisatie van een Vrijheidsmaaltijd lokaal te ondersteunen. De financiële bijdrage mag je inzetten voor bijvoorbeeld het huren van spullen of een tent, de aanschaf van bijvoorbeeld ingrediënten voor de soep of andere etenswaren.

Voor een volledig overzicht van de algemene voorwaarden klik hier.

Kies je voor de PLUS bijdrage van 1.000 dan zet je het extra budget in voor het inhoudelijke element, zoals bijvoorbeeld een gastspreker, gespreksleider, artiest of workshop het gesprek tussen de deelnemers van de Vrijheidsmaaltijd over thema’s als vrijheid en democratie ondersteunt.

Het is niet toegestaan om met het geld van de financiële bijdrage alcoholische drank te kopen. Voor een volledig overzicht van de algemene voorwaarden klik hier. Maar let op: 2024 is een pilot jaar dus er is een gelimiteerd budget voor de financiële bijdrage. Wacht daarom niet te lang en dien je aanvraag zo snel mogelijk in, want op=op! Kijk op Vrijheidsmaaltijden.nl voor meer informatie.

Elke aanvraag wordt door medewerkers van Vfonds bekeken en zij beoordelen of de aanvraag volledig is ingevuld en goed gekeurd kan worden. Let op: zorg dat je de voorwaarden van de financiële regeling op het community portaal van Vfonds hebt goedgekeurd. Pas wanneer deze zijn goedgekeurd wordt je aanvraag in behandeling genomen. Voor een volledig overzicht van de algemene voorwaarden klik hier.

Jouw aanvraag wordt pas in behandeling genomen wanneer je naast het indienen van de aanvraag ook de voorwaarden in het community portaal van Vfonds hebt goedgekeurd. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken. Een link is je direct na het indienen van de aanvraag toegestuurd. Heb je geen link ontvangen of is deze verlopen? Vraag dan een nieuwe link aan op: vrijheidsmaaltijden@vfonds.nl Zodra je deze ontvangen hebt, klik op de link om een account aan te maken, log in en klik op akkoord voor de voorwaarden van de vrijheidsmaaltijd. Dan krijg je van ons binnen 2 weken bericht.

Jouw aanvraag wordt pas in behandeling genomen wanneer je naast het indienen van de aanvraag ook de voorwaarden in het community portaal van Vfonds hebt goedgekeurd. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken of op je bestaande account in te loggen. Heb je geen link ontvangen of is deze verlopen? Vraag dan een nieuwe link aan op: vrijheidsmaaltijden@vfonds.nl Zodra je deze ontvangen hebt, klik op de link om een account aan te maken, log in en klik op akkoord voor de voorwaarden van de vrijheidsmaaltijd. Dan krijg je van ons binnen 2 weken bericht.

Ga naar de pagina om in te loggen op het community portaal en reset je wachtwoord. Lukt inloggen dan nog steeds niet, neem dan contact met ons op via vrijheidsmaaltijden@vfonds.nl. Het kan zijn dat je account wel bestaat maar al lang niet is gebruikt. Dat lossen we graag voor je op!

Vfonds streeft er naar om je binnen vier weken per email te laten weten of de aanvraag is goedgekeurd . We behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst en doen ons best om dat zo snel mogelijk te doen. Indien de aanvraag wordt goedgekeurd, streeft Vfonds er naar om de bijdrage binnen twee weken na ontvangst van de overeenkomstbevestiging toekenning financiële bijdrage. Je ontvangt dan 100% van wat we hebben toegekend.

 • Initiatieven die zijn ingediend door natuurlijke personen.
 • Inzetten van donatie voor alcoholische dranken of drugs.
 • Initiatieven met een primair (partij-)politieke of religieuze doelstelling.
 • Initiatieven met een louter commerciële doelstelling.

Voor een volledig overzicht van de algemene voorwaarden klik hier.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij hebben een speciaal telefonisch spreekuur op maandag, donderdag en vrijdag tussen 10 en 12 uur op nummer 030-200 68 33. Een mail sturen kan ook vrijheidsmaaltijden@Vfonds.nl. Wij doen ons best de mail binnen twee werkdagen te beantwoorden.

Indien je aanvraag is goedgekeurd en je hebt de voorwaarden goedgekeurd dan ontvang je van ons binnen twee weken bericht. We doen ons best om de toegekende financiële bijdrage binnen 4 weken over te maken op het door jou opgegeven bankrekeningnummer.

Iedere aanvrager die een financiële bijdrage heeft ontvangen is verplicht achteraf een verantwoording in te dienen aan Vfonds. Indien je aanvraag is goedgekeurd, krijg je van ons een mail waarin precies staat wat je na 5 mei moet invullen. Zo willen we natuurlijk graag horen hoe het is gegaan, hoeveel mensen op jouw Vrijheidsmaaltijd zijn geweest, wat de sfeer was, en hoe je het geld van de financiële bijdrage hebt ingezet. Ook willen we foto’s van de Vrijheidsmaaltijd ontvangen die een duidelijk beeld geven van de sfeer en de gesprekken die zijn gevoerd. Bewaar dus alle bonnetjes goed, maak mooie foto’s en wacht de mail af. Mocht je hierover vragen hebben, kun je ons altijd mailen vrijheidsmaaltijden@Vfonds.nl.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is de aanjager, verbinder en ondersteuner van de Vrijheidsmaaltijden, onder andere door lokale organisatoren en kwartiermakers van de Vrijheidsmaaltijden aan te moedigen om Vrijheidsmaaltijden te organiseren. Als je je aanmeldt als organisator word je ondersteund met allerlei middelen om je Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Van blikken soep tot gesprekskaartjes, placemats en posters. Ook krijg je handige tips om jouw Vrijheidsmaaltijd nog specialer te maken. Vergeet je dus niet op te geven! Klik hier voor een directe link met de website.

Geef je op als organisator van een Vrijheidsmaaltijd op de site van de Vrijheidsmaaltijden. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is de aanjager, verbinder en ondersteuner van de Vrijheidsmaaltijden, onder andere door lokale organisatoren en kwartiermakers van de Vrijheidsmaaltijden aan te moedigen om Vrijheidsmaaltijden te organiseren. Als je je aanmeldt als organisator word je ondersteund met allerlei middelen om je Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Van blikken soep tot gesprekskaartjes, placemats en posters. Ook krijg je handige tips om jouw Vrijheidsmaaltijd nog specialer te maken. Vergeet je dus niet op te geven! Klik hier voor een directe link met de website.