Lees, luister en kijk verder

Op zoek naar nog meer inspirerende inzichten en boeiende verhalen over vrijheid, democratie en veteranen? We hebben een selectie voor je samengesteld van documentaires, films, podcasts en boeken die de betekenis en uitdagingen onthullen.

Vmagazine 2024

In dit Vmagazine delen journalisten, theatermakers, auteurs, veteranen en jongeren hun inzichten en verhalen. Over diversiteit en acceptatie aan de eettafel tot expressies van vrijheid in kunst en cultuur, je leven wagen voor de vrijheid van een ander en wat het betekent om te leven in een democratie. De verhalen in dit magazine laten zien dat vrijheid iets is om voor op te komen, om terug te winnen, te claimen en te verdedigen.

Leestip

Japien de Joode | Frank Jonker & Danker Jan Oreel
Stripboek

Verken het aangrijpende verhaal van de enige Joodse familie op Urk tijdens WOII. Het stripboek begeleidt je door een reis van geluk, verdriet en de diepgaande impact van de Holocaust. Scholen kunnen het stripboek samen met een gratis lespakket bestellen. Klik hier om een exemplaar te bestellen.

Luistertip

Any 1
Podcast

Speciaal voor het onderwijs is Any1 een unieke podcast die waargebeurde levensverhalen van soldaten uit de Tweede Wereldoorlog samenbrengt, zonder grenzen te trekken tussen helden, daders en slachtoffers.  Luister hier naar deze podcast.

Kijktip

De Onbekende Bevrijders
Documentaire

Zes Tsjechische bemanningsleden stortten met hun RAF-bommenwerper neer in Nieuwe Niedorp. Hoe kwamen ze hier terecht? En wat motiveerde hen om te strijden tegen de Duitse vijand? Ontdek het in De Onbekende Bevrijders. Kijk hier naar deze documentaire op NPO start.

Breng jij Nederland in beweging met een goed idee voor een project?

Vfonds helpt je graag om het waar te maken