Luistertips

Hier hebben we een selectie van inspirerende inzichten en boeiende verhalen over vrede, vrijheid en democratie voor je samengesteld.

De Ranchi Baby's 

De podcast is een aangrijpende luisterervaring die de verhalen van 37 Indische Nederlandse kinderen geboren op het stoomschip Ranchi in 1950 tot leven brengt. Over hun familiegeschiedenissen en worstelingen met de erfenis van het koloniale verleden.

Any1

Speciaal voor het onderwijs is Any1 een unieke podcast die waargebeurde levensverhalen van soldaten uit de Tweede Wereldoorlog samenbrengt, zonder grenzen te trekken tussen helden, daders en slachtoffers.

Podcast Boekestijn en De Wijk

Wat te doen met de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten? Met militaire en geopolitieke analyses Historicus Arend Jan Boekestijn en kenner van internationale vraagstukken Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde.

Smokkelbern

Tijdens de Tweede Wereldoorlog smokkelden Amsterdamse en Utrechtse studenten talloze Joodse kinderen naar Friesland. Smokkelbern belicht deze gevaarlijke onderneming en hoe de kinderen daar de oorlog hebben beleefd en overleefd.

Het bombardement op Nijmegen

In deze podcast gaan theatermaker Annigje de Winter en filmmaker Sonja Willems op zoek naar persoonlijke verhalen over het bombardement en zoeken ze uit wat er precies misging op 22 februari 1944. Lees hier meer.