Nieuws

Bevrijdingsdag: wat vieren we op 5 mei?

Op 5 mei vieren we vrijheid. We herdenken de bevrijding van Nederland in 1945, maar Bevrijdingsdag gaat ook over het hier en nu. Wat betekent vrijheid vandaag? Hoe vrij voel jij je? En wat vraagt vrijheid van ons allemaal?

5 mei: nationale feestdag

Bevrijdingsdag markeert het einde van vijf jaar bezetting, onderdrukking en oorlog. Op 5 mei 1945 gaf Duitsland zich over en was Nederland vrij. Sindsdien staan we jaarlijks stil bij het verleden én vieren we de vrijheid die we nu hebben.

Hoewel de overheid 5 mei heeft uitgeroepen tot een officiële feestdag, is het niet voor iedereen automatisch een vrije dag. In veel cao’s geldt dit alleen in lustrumjaren, zoals 2020, 2025 en 2030.


Wat vieren we op Bevrijdingsdag?

Op 5 mei 1945 verspreidde het nieuws zich razendsnel: Nederland was vrij. In Wageningen gaven de Duitse bezetters zich over. Mensen stroomden de straten op en vlaggen wapperden. Na vijf jaar bezetting was de oorlog eindelijk voorbij.

Sindsdien vieren we jaarlijks Bevrijdingsdag. We herdenken wat verloren ging en wat werd teruggewonnen. Maar we kijken ook vooruit: hoe behouden én beschermen we onze vrijheid?

Vrijheid vraagt om aandacht. Bevrijdingsdag is een moment om stil te staan bij democratie, mensenrechten en de verantwoordelijkheid om vrijheid te bewaken – voor iedereen.


Met jouw initiatief bijdragen aan vrijheid?

Hoe vieren we Bevrijdingsdag?

Op 5 mei bruist Nederland van de activiteiten. Door het hele land vinden Bevrijdingsfestivals plaats: openluchtfestivals met muziek, debat en ontmoeting. Bekende artiesten delen het podium met jong talent, denkers en verhalenvertellers.

Naast de festivals zijn er lezingen, vredeswandelingen, theatervoorstellingen en educatieve projecten. Jongeren gaan in gesprek met veteranen, kinderen verbeelden vrijheid in kunst en vluchtverhalen krijgen een podium.

Vfonds is trotse partner van de Bevrijdingsfestivals en ondersteunt initiatieven waarin vrijheid centraal staat – van Theater Na de Dam tot Vrijheidscolleges en herdenkingsconcerten.

Wat kun je doen op Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag draait om vieren, herdenken en verbinden. Dit kun je doen op 5 mei:

Vfonds ondersteunt deze activiteiten en meer – door heel Nederland, voor iedereen. Wat jij op 5 mei ook doet: vier samen de vrijheid. Zo geven we haar door.

Bevrijdingsfestival: wat kun je verwachten?

Op 5 mei komt vrijheid tot leven op de Bevrijdingsfestivals. In elke provincie is er een festival vol muziek, cultuur en gesprekken. Vrijheid voel je hier – op het podium, in het publiek en tussen de mensen.

  • Dansen op livemuziek van bekende artiesten

  • Luisteren naar een inspirerend Vrijheidscollege

  • In het gras zitten met vrienden en genieten van de sfeer

  • In gesprek gaan met een veteraan

Tussen de optredens draait het om ontmoeten, delen en samen stilstaan bij de betekenis van vrijheid. De festivals zijn meer dan een feest – ze horen bij de diepere betekenis van Bevrijdingsdag.


Wat doet het Nationaal Comité 4 en 5 mei?

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert de Nationale Herdenking op 4 mei en coördineert op 5 mei de Bevrijdingsfestivals in heel Nederland.

Daarnaast zet het comité zich in voor educatie over oorlog, vrijheid en democratie. Bekende initiatieven zijn:

Wat is een Vrijheidsmaaltijd?

Op 5 mei schuiven mensen in heel Nederland aan voor een Vrijheidsmaaltijd. Dit kan op een plein, in een buurthuis of ergens anders bij jou in de buurt. Samen aan een lange tafel, eten en praten over de betekenis van vrijheid.

De Vrijheidsmaaltijd is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gesteund door Vfonds.

Zelf een Vrijheidsmaaltijd organiseren of bijwonen? Bekijk hier hoe het werkt of lees deze tips van Vfonds voor een geslaagde maaltijd.

Met jouw initiatief bijdragen aan vrijheid?