Nieuws

Uitgelicht: I Shall Not Hate

Op het filmfestival Movies That Matter, dat ook dit jaar mede mogelijk is gemaakt door Vfonds, is de film 'I Shall Not Hate' in première gegaan in Nederland. De film kan rekenen op veel belangstelling, mede vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. De film geeft inspiratie en inzicht en is urgenter dan ooit. Vfonds vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de spanningen die deze oorlog ook in Nederland met zich meebrengt en wij staan open voor projecten die daar zicht op geven. 

Interview met Izzeldin Abuelaish bij Buitenhof (31 maart 2024)

Over de film
'I Shall Not Hate' gaat over dokter, schrijver en activist Izzeldin Abuelaish. Hij was de eerste Palestijnse arts die werkte op een Israëlische kraamafdeling. De film volgt zijn levensreis van het vluchtelingenkamp Jabalia in Gaza, naar de Universiteit van Toronto, tot aan het Israëlische Hooggerechtshof. De film is gemaakt door de Israëlische filmmaker Tal Barda. 

Abuelaish heeft een ongewoon genereus hart en het creëren van tolerantie is zijn persoonlijke missie. Die overtuiging wordt in 2009 op z'n zachtst gezegd op de proef gesteld wanneer zijn huis in Gaza wordt gebombardeerd en hij zijn drie dochters verliest. In plaats van op zoek te gaan naar wraak, besluit hij een boek te schrijven. Haat wordt de grootste tegenstander van deze vredesactivist, die genomineerd is voor een Nobelprijs.

Verdieping na de film
De film is op drie verschillende avonden tijdens het festival te zien. Twee avonden zijn inmiddels uitverkocht. Alleen voor de voorstelling op vrijdag 29 maart zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Na de vertoning van de film gaat Marieke de Hoon, assistent professor internationaal strafrecht, in gesprek gaan met Abuelaish. 

Aanvraag doen
De oorlog tussen Israël en Hamas kost veel onschuldige mensen het leven en zorgt wereldwijd voor spanningen en emoties. Ook in Nederland zorgt de verschrikkelijke oorlog voor verdeeldheid en zelfs onverdraagzaamheid. Er is sprake van toenemend antisemitisme en islamofobie. Wij maken ons zorgen over deze ontwikkelingen, die de vreedzaamheid van onze samenleving bedreigen.

Vfonds staat open voor aanvragen voor projecten die leiden tot meer inzicht in de achtergrond van deze oorlog en wij willen graag mensen met elkaar in gesprek brengen. Heb jij een goed idee voor een project en ben je op zoek naar financiering? Bekijk dan de regeling 'Onze vrijheid' en doe een aanvraag.

Afbeelding van het boek 'I Shall Not Hate: A Gaza Doctor's Journey on the Road to Peace and Human Dignity' van Izzeldin Abuelaish.