Pad naar de vrijheid
Het pad naar de vrijheid is een wandelroute van ongeveer 150 km in de omgeving van Wageningen die begint en eindigt bij Hotel De Wereld. Met de bijbehorende wandelgids kom je langs allerlei mooie plekken die je stof tot nadenken geven over het thema vrijheid. In de bijbehorende en gelijknamige podcast gaan Lysbeth Anne Beels en Wim Huijser (werkzaam bij de stichting achter de wandelroute) tijdens elke van de dertien etappes in gesprek met een bijzondere wandelgast over de beleving van die route. Het resultaat is een podcastserie van 13 afleveringen over het herdenken van de oorlog en het ervaren van de vrijheid.

Let’s talk about freedom
Beluister de Podcast-serie Let’s talk about Freedom waarin journalist en LGBTQ activist Nelly Rosa in het kader van de Vrijheidsmaaltijden van het afgelopen jaar in het Caribisch gebied met tafelgasten (o.a. Tania Kross) in gesprek gaat over wat vrijheid voor hen betekent.

Mijn Oma de Soldaat
Deze vijfdelige podcastserie van Jorien Wallast vertelt het verhaal over haar oma Mies van Bekkum. “Oma Mies” ging als een van de eerste vrouwelijke militairen naar voormalig Nederlands-Indië . Zij was onderdeel van het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), een korps waar nauwelijks iets over bekend is. Oma Mies heeft 70 jaar gezwegen over haar soldatenbestaan, maar nu vertelt ze alsnog haar verhaal. Met elk stukje informatie dat Jorien boven tafel krijgt, komen de vrouwen van het KNIL verder tot leven.
Te beluisteren: online en via diverse podcast apps zoals Spotify, Apple en Podimo.

In verzet
Als aanvulling op haar boek ’Het koffertje van oom Tom’, waarin programmamaker, schrijver en dramaturg Annemiek Lely in de geschiedenis van haar oudoom en verzetsstrijder Thomas Haulog Navis duikt, interviewt ze in de vijfdelige podcastserie ‘In verzet’ o.a. historici en journalisten over het onderwerp verzet. Wat is dat? Waarom en wanneer komen mensen in verzet tegen de heersende orde en is dit altijd een bewuste keuze?
Te beluisteren online en via diverse podcast apps, waaronder Spotify, Apple en Podimo.

Podcast – De Ranchi Baby’s
Onderweg van Indonesië naar Nederland werden in 1950 op het stoomschip Ranchi, met aan boord militairen en hun familie, 37 kinderen geboren. Ze moesten na de Indonesische onafhankelijkheid het land in allerijl verlaten. In de podcast De Ranchi Baby’s; een koloniale erfenis spoort documentairemaker Joost Wilgenhof alle Ranchi baby’s op en duikt zo in hun familiegeschiedenis en worsteling met de erfenis van het koloniale verleden.
Te beluisteren: online en via diverse podcast apps waaronder Spotify, Apple en Podimo.

Smokkelbern
Amsterdamse en Utrechtse studenten begonnen in 1942 Joodse kinderen te redden. Ze werden vervolgens naar pleeggezinnen op het platteland gesmokkeld. Honderden kinderen overleefden zo in Friesland de oorlog. In ‘Smokkelbern, de podcast’ de verhalen van die kinderen. Hoe hebben ze die tijd beleefd, dat ze ondergedoken zaten bij een Friese familie? En hoe ging het later met ze?
Te beluisteren: Online en via diverse podcast apps waaronder Spotify, Apple en Podimo.

Wees Moedig!
In Wees Moedig! ontdek je de verhalen van drie Februaristakers, en van de familie die ze achterlieten. Dit jaar, precies tachtig jaar geleden, stonden Willem
Kraan, Coba Veltman en Joop IJsberg op als mede-initiatiefnemers van de enige staking tegen de Jodenvervolging die Europa gekend heeft; de Februaristaking.
Ze werden alle drie buitensporig hard bestraft, met alle gevolgen van dien voor hun familie. In deze podcast die in samenwerking met het Verzetsmuseum tot stand kwam, doen directe nabestaanden hun verhaal. Wat is de prijs van moed? ‘Pas 40 jaar later begreep ik dat mijn angsten met die oorlog verbonden waren.’
Te beluisteren: online en via diverse podcast apps waaronder Spotify, Apple en Podimo.

Rumah Saya (Mijn Thuis)
Rumah Saya (Mijn Thuis) is een theatervoorstelling met en over overlevenden en nazaten van de koloniale periode van Indonesië, de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de repatriëring. Deze voorstelling stond in 2021 op de planken. Aansluitend werd een podcast met interessante thema’s opgenomen die nog steeds te beluisteren is. Iedere aflevering gaat Elise Doll samen met muzikant Kim Pendjol in gesprek met wisselende gasten over brieven over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring.
Te beluisteren: online en via diverse podcast apps waaronder via YouTube en Apple.

Omroepv is een eigentijdse voortzetting van veteranenradio.nl. Ooit begonnen als hobby door Libanonveteraan Jan Willem Waitz is het inmiddels doorgegroeid naar een stichting met meerdere social media kanalen, wekelijkse video’s en podcasts. Hiermee wil Omroepv een platform bieden dat bijdraagtaan het vergroten van de onderlinge verbondenheid en de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en hun thuisfront.
Te beluisteren: via de website.
