Nieuws

Zomerse doe-tips

De zomer is in volle gang. Tijd genoeg om Nederland te ontdekken en erop uit te gaan. Van een museumbezoek tot podwalk, en van een goed boek tot een online quiz. Er is genoeg te doen en te beleven. Wat ga jij deze maanden ondernemen?

Cultuur
Op cultureel gebied zijn er deze zomer genoeg uitjes. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek en bekijk de tentoonstelling Gevlucht om te vechten. Over Joodse Duitse en Oostenrijke vluchtelingen die in september 1944 met de Britse 1st Airborne Division meededen aan operatie Market Garden.
Of bezoek in het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling De Terrorist: plek van troost voor verzetsfamilies over het vakantiehuis op Ameland waar nabestaanden van verzetsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog even aan hun zorgen konden ontsnappen.
Verder is vanaf 19 augustus de tentoonstelling Vrouwen aan het front – Fotografie van Lee Miller tot Anja Niedringhaus in het Fotomuseum in Den Haag te zien. De tentoonstelling rekent af met het beeld dat oorlogsfotografie een mannenzaak is en licht het werk van acht vrouwelijke fotografen uit. Ook wordt de impact van oorlogsfotografie belicht.
De tentoonstelling Oekraïne het pad naar vrijheid die eerder was te zien in de Akerk in Groningen kun je nu bezichtigen in het Nationaal Monument Kamp Vught. In de foto-expo wordt de strijd tegen de Russische overheersing in beeld gebracht aan de hand van het werk van elf Oekraïense fotografen en één filmmaker. Een strijd die niet pas bij de Russische inval in 2022 begon, maar in feite al decennia voortduurt. Naast de foto-expo is een bezoek aan de vaste opstelling van het museum zeker de moeite waard.

Credits foto: Republikeinse militievrouw traint op het strand buiten Barcelona, Spanje, augustus 1936 © Gerda Taro / International Center of Photography New York

Podwalk en podcasts
Toe aan een ommetje? Dan zijn de volgende podwalks of podcasts zeker aan te raden. Tijdens de podwalk De vele gezichten van vrouwen in verzet word je meegenomen langs historische plekken in Haarlem waar de onderbelichte verhalen van verzetsvrouwen tot leven komen. Er wordt ingegaan op vragen als: wat hebben deze vrouwen betekent voor de stad en waarom kreeg de rol van de vrouw in het verzet weinig aandacht? Tip: Er is ook een speciale variant van de podwalk in Utrecht.
Zit je liever even met een kopje thee op de bank? Beluister dan de vierdelige podcast Oorlogswond van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort waarin je aan de hand van interviews met experts en nabestaanden meer leert over de verzetsbeweging Medisch Contact. Hoe kon deze verzetsbeweging van een bijna voltallige beroepsgroep, zo effectief zijn?
In het kader van het themajaar 2023 Leven met Oorlog werden verschillende projecten geïnitieerd waaronder de driedelige podcast De toekomst van de herinnering van het Joods Maatschappelijk Welzijn, waar bekende Joodse Nederlanders van verschillende generaties met elkaar in gesprek gaan over de vraag wat anno 2023 de waarde is van herdenken. Met gasten als Rosanne en Leopold Herzberger, David Wertheim en Joël Cahen en Raoul en Noa Heertje.

Boekenwurm
Vind je het leuk om je bezig te houden met geschiedenis en verslind je graag boeken? Wellicht spreken een van de volgende titels je aan. Het boek Aleksandra geschreven door Lisa Weeda gaat in op de familiegeschiedenis van de schrijfster. Zij reist in opdracht van haar vierennegentigjarige grootmoeder Aleksandra naar Loegansk, op zoek naar het graf van haar oom Kolja, die sinds 2015 is verdwenen. Lisa weet de grenspost van het oorlogsgebied te trotseren en in haar vlucht tuimelt ze terug in de tijd.
Ben je meer geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan is het fotoboek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s van Erik Somers wellicht interessant. In het boek staan de honderd meest aansprekende foto’s over de Tweede Wereldoorlog in Nederland, Suriname, de Antillen en Nederlands-Indië̈, gekozen door een jury.
Ben je een echte kookfanaat? Blader dan zeker een keer door het Chin. Ind. Rest. Kookboek – De levens en keukens voor en achter het doorgeefluik van Danny Lee. Het kookboek neemt je mee in de geschiedenis van het Chinees-Indische restaurant in Nederland aan de hand van de familiegeschiedenis van restauranteigenaren. Met klassieke recepten, van babi pangang tot de perfecte bami. In 2021 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur toegevoegd aan de lijst met Nederlands Immaterieel Erfgoed. Mocht je nou zelf goede ideeën hebben om Indisch immaterieel erfgoed te behouden, bekijk dan onze regeling Houd je erfgoed levend voor het behoud van het Indisch, Moluks en Papoea immaterieel erfgoed.

Lekker vanaf de bank

Doe je nu niets liever dan op de bank hangen? Op Netflix is de oorlogsfilm de Slag om de Schelde te zien. De film gaat over een cruciale maar bijna vergeten slag in Zeeland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en draait om drie jongeren die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.
Kijk op NPO Start de documentaire De Onbekende Bevrijders terug, waarin het verhaal wordt verteld van zes Tsjechische bemanningsleden die met hun RAF-vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp neerstortten.
Een andere serie die zeker de moeite waard is om te kijken is de serie Staken op Leven en Dood. In 1943 trotseerden meer dan 500.000 mensen de onderdrukking van de Duitsers tijdens de April-meistakingen. Een grootse, maar vrijwel onbekende staking. Erik Dijkstra reconstrueert deze gebeurtenissen via persoonlijke verhalen.
Liever toe aan iets laagdrempeligs?