Alle projecten

Documentaire De Onbekende Bevrijders

De documentaire “De Onbekende Bevrijders” vertelt het verhaal van zes Tsjechische bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nieuwe Niedorp in Noord-Holland neerstortten. Hoe kwamen deze (jonge) Tsjechen hier terecht? Wie waren zij en wat motiveerde hen om mee te strijden tegen de Duitse vijand? Bekijk hun verhaal op zaterdag 29 april 2023 om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

Documentaire De Onbekende Bevrijders
Vanaf: 12 april 2023

Crash
Op 23 juni 1941 keerden zes jonge mannen uit Tsjecho-Slowakije terug van hun missie om fabrieken en een spoorwegterrein in Bremen te bombarderen. Hun RAF-bommenwerper werd onder vuur genomen door een Duitse nachtjager en stortte neer in Nieuwe Niedorp. Piloot Vilem Bufka wist op tijd te ontsnappen, maar van de andere vijf bemanningsleden werd aangenomen dat zij waren omgekomen. Dat honderden jonge mannen uit Tsjecho-Slowakije zich bij de geallieerden hebben aangesloten is in Nederland niet wijdverbreid bekend. De omgekomen bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig lagen tientallen jaren tussen de brokstukken in de Noord-Hollandse klei voordat het toestel en de lichamelijke resten eindelijk werden geborgen, tachtig jaar na de crash. De nabestaanden beschouwen de berging als een eerbetoon van Nederland aan de mannen die hun leven hebben gegeven en krijgen hiermee de kans om het verleden af te sluiten.

Over de documentaire
Aan de hand van gesprekken met nabestaanden en deskundigen maakt documentairemaker Gisèla Mallant zichtbaar wat de inzet van de Tsjechen is geweest voor onze bevrijding en de offers die zij en hun families hebben gebracht. Ook toont de documentaire de impact die de crash en de latere berging heeft op de nabestaanden en de inwoners van Nieuwe Niedorp.

De documentaire is een vervolg op de documentaire “Liever dood dan vermist“, die MAX in 2018 uitzond. Naar aanleiding van die documentaire heeft de Nederlandse regering besloten om tot 2030 alle in Nederland neergestorte vliegtuigen uit WO2 waarvan wordt vermoed dat er nog menselijke resten in te vinden zijn, te bergen.

Tsjechische bemanningsleden

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?