Alle projecten

De Grote Europashow

In ‘De Grote Europashow', een interactief multimedia evenement, neemt De Kiesmannen het publiek mee door het Europese politieke landschap in aanloop naar de Europese Verkiezingen van 2024.

De Grote Europashow
Vanaf:
1 april t/m 3 juni 2024. 
Lees op meer op de website van De Kiesmannen

Er staat veel op het spel. Boeren demonstreren tegen strengere milieueisen, activisten strijden voor radicaal klimaatbeleid en er is nog steeds geen structurele oplossing voor het migratievraagstuk. En dat terwijl Poetin vecht aan de poorten van Europa en we door de opkomst van AI voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Ondertussen zit jij thuis op de bank met gemixte gevoelens; “Wéér verkiezingen?”, “Wat dóén ze daar überhaupt in Brussel?” en “Ik ken toch geen Europarlementariërs". No worries, we got you! 

Presentatoren Jochem Jordaan, Fien Reerds en Dylan Ahern slepen je door het politieke moeras, zodat jij precies weet wat je kan gaan stemmen op 6 juni voor de Europese Verkiezingen!

Maak je klaar voor een show vol entertainment, humor en muziek over de Europese Verkiezingen. Hoe werkt Europa eigenlijk? En wat zijn de plannen van de verschillende partijen op deze belangrijke thema’s? Je beleeft het allemaal tijdens deze Verkiezingsshow van de Kiesmannen.

De avond is gevuld met entertainment zoals spoken word, live muziek, satire en video-edits, afgewisseld door presentatie van De Kiesmannen en interactie met het publiek. Interactie is enorm belangrijk: het creëert ruimte voor het publiek om op belangrijke stellingen te reageren en onderling met elkaar de discussie aan te gaan. Het maakt de drempel om over politiek te praten lager. De Kiesmannen is in de voorstellingen altijd politiek neutraal. Het uiteindelijke doel van de voorstelling is om jongeren te motiveren om naar de stembus te gaan en ook ná de verkiezingen het gesprek over politiek door te zetten, niet om ze voor een specifieke partij te enthousiasmeren. Juist door geen politieke kleur te bekennen, is het mogelijk een groot publiek te bereiken.

Tijdens de verkiezingsshow beantwoorden de performers van De Kiesmannen een aantal leidende hoofdvragen. Hoe werkt de EU eigenlijk? Welk beleid heeft de Europese Commissie succesvol uitgevoerd en welk beleid niet? Waar staan de verschillende Europese fracties op de belangrijkste thema’s van aankomende verkiezingen? En waarom moet jij stemmen bij aankomende verkiezingen?

“We zien dat jongeren te weinig betrokken zijn bij de politiek” - De Kiesmannen

Shows
Op 6 juni 2024 mag Nederland weer naar de stembus om de toekomst van ons land te bepalen. Maar wát willen al die partijen eigenlijk met Europa? Welke keuzes maken ze op thema’s als migratie, klimaat of uitbreiding van de EU? En wat hebben deze partijen in de afgelopen jaren voor elkaar gekregen in Brussel? De Grote Europashow stoomt jongvolwassenen volledig klaar voor het stemhokje, in een uur vol humor, politieke analyses en interactie. In de aanloop naar de Europese Verkiezingen staan er shows gepland in o.a. Amsterdam (Paradiso), Utrecht (Stadsschouwburg), Eindhoven (Parktheater) en Nijmegen (LUX). Kijk hier voor een overzicht van de aankomende shows en tickets.

Waarom steunt Vfonds dit project:
Dit project draagt bij aan de missie van Vfonds om burgers bewust te maken van (het belang van) de (Europese) democratie, hoe deze is verkregen en tot stand is gekomen, tot aan de huidige dilemma’s die ons allemaal aangaan. Op creatieve wijze worden handvatten geboden om na te denken en te komen tot een eigen mening. Het doel is om actief burgerschap te ontwikkelen door (jonge) mensen inzichten te geven en ze op te roepen om geïnformeerd te gaan stemmen. Om een actieve rol te spelen in onze democratie, of dat nu lid worden van een politieke partij is, een campagne te steunen of op te zetten, of je meer uit te spreken. 

Door het laagdrempelige karakter van de performance en het bredere aanbod aan activiteiten en online bereik wordt dit nog verder gestimuleerd. Keer op keer weten De Kiesmannen sterke shows neer te zetten, beloond met lovende recensies. Er wordt veel onderzoek gedaan en samengewerkt met experts en hoogleraren om de kwaliteit te waarborgen. De Grote Europashow is daarom een heel goed voorbeeld over hoe politiek besproken kan worden, in een nieuw en verfrissend jasje. Daarmee wordt praten over democratie leuk en aantrekkelijk. Vfonds steunt dit project met een financiële bijdrage van € 15.000,-. 

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?