Alle projecten

Documentaire - Herman Polak

Deze documentaire vertelt het bijzondere verhaal van Herman Polak, die als jonge jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog op maar liefst 18 verschillende onderduikadressen verbleef.

Etty Hillesum Centrum Deventer
Vanaf: 4 april 2023
Lees meer
over Documentaire Herman Polak op de website

Het verhaal wordt in twee delen verteld. In het eerste deel leer je over Hermans leven tijdens de oorlog. Het tweede deel gaat over hoe zijn oorlogservaringen zijn leven na de bevrijding hebben beïnvloed. Door Hermans eigen getuigenis en ondersteunende animaties, archiefbeelden en foto's, wordt dit verhaal tot leven gebracht.

De documentaire krijgt een belangrijke educatieve rol bij het Etty Hillesum Centrum. Het eerste deel wordt onderdeel van de les 'Een Foto', bedoeld voor groep 8 van de basisschool. Daarin staan ervaringen van overlevenden centraal. Het tweede deel van de documentaire zal worden gebruikt in de les 'De Verschilmakers', waarbij jongeren worden betrokken bij de strijd tegen discriminatie en uitsluiting. De documentaire slaat een brug tussen Hermans persoonlijke ervaringen en hedendaagse vluchtelingen in Nederland, en stimuleert begrip en medeleven.

Waarom steunt Vfonds dit project:

De documentaire biedt inzicht in de gruwelen van oorlog en de veerkracht van overlevenden. Vfonds ondersteunt dit project dan ook met €13.000, omdat het laat zien hoe belangrijk het is om hun verhalen te behouden en door te geven aan toekomstige generaties.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?