Alle projecten

Kunstmanifestatie | Refresh Amsterdam 2023 - War & Conflict

Van 8 oktober 2023 tot en met 25 februari 2024 organiseert het Amsterdam Museum Refresh Amsterdam, een grote kunstmanifestatie. Dit keer staat het effect van oorlog en conflict op de stad en haar inwoners centraal.

Amsterdam Museum
Vanaf: 8 oktober 2023
Lees meer
over Refresh Amsterdam 2023: war & conflict op de website

Amsterdam ziet zichzelf als een stad van vrijheid en gastvrijheid. Maar het heeft toch ook vaak te maken gehad met oorlog en conflicten, al zijn ze niet altijd zichtbaar voor iedereen.
Ook dit vormt de stad en heeft invloed op hoe mensen er wonen, vooral de nieuwkomers. Dit kan leiden tot problemen zoals vreemdelingenhaat, huisvestingsproblemen en dakloosheid. Hoe gaat Amsterdam om met deze uitdagingen? En waarom roepen sommige conflicten meer solidariteit op dan andere?

In de tentoonstelling worden kunst en persoonlijke verhalen ingezet als instrumenten om het gesprek op te gang te brengen. Wat betekenen gebeurtenissen op persoonlijk niveau? Hoe kijken mensen met een vluchtachtergrond zelf naar de stad? Hun veerkracht en strijd worden vaak over het hoofd gezien. Dit project helpt onderbelichte verhalen een stem te geven.

Waarom steunt Vfonds dit project:

Het belang van de democratische rechtsstaat en mensenrechten is een essentieel onderdeel van dit project. Kunstenaars reflecteren op vrijheden wereldwijd en bieden inzicht in hoe mensen kunnen bijdragen aan de bescherming ervan. Vfonds draagt daarom met €48.400 bij om deze belangrijke dialogen te faciliteren.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?