Alle projecten

Ai Weiwei: In search of humanity

In Kunsthal Rotterdam is de overzichtstentoonstelling In Search of Humanity te bewonderen, met 120 werken van de beroemde Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei.

Kunsthal Rotterdam
Vanaf: 30 september 2023
Lees meer
over Ai Weiwei: In search of humanity op de website

Met zijn kunstwerken laat Ai Weiwei zien hoe dichtbij oorlog, conflict en een niet-democratische samenleving kunnen komen. Zo belicht hij de situatie in landen onder dictatuur en censuur, en brengt de vluchtelingenproblematiek in Europa onder de aandacht. Dat doet hij door gewone voorwerpen tot kunst te verheffen. In de tentoonstelling worden bijvoorbeeld foto’s getoond waarop hij zijn middelvinger opsteekt naar internationale monumenten, als symbolen van machtsstructuren. En met LEGO-blokjes reproduceert Ai Weiwei een verdronken vluchteling en zijn eigen arrestatie.

Zijn kunstwerken tonen niet alleen hoe het er elders in de wereld aan toegaat, maar helpen ons ook om onze eigen democratische samenleving en vrijheden beter te begrijpen en waarderen. Om deze soms zware thema's toegankelijk te maken voor kinderen, wordt er in Kunsthal Rotterdam een gratis Kijk&Doe-tocht aangeboden. Ook is er uitgebreide educatie en randprogrammering.

Foto: Gao Yuan

Waarom steunt Vfonds dit project:

Door de wijze waarop Ai Weiwei de verbeelding prikkelt en een breed publiek betrekt bij zijn belangrijke boodschap over vrijheid draagt Vfonds met een bedrag van €47.500 bij aan de overzichtstentoonstelling.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?