Alle projecten

Theatervoorstelling: Pianostemmen

In de theatervoorstelling Pianostemmen vertellen oude vleugels en piano’s het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. 

Theatervoorstelling Pianostemmen
Vanaf: 9 april 2024.
Lees meer over Pianostemmen op de website.

Een verhaal over roofkunst dat nog steeds actueel is.
Tijdens de Holocaust zijn veel joodse kunstwerken door de nazi's gestolen, geconfisqueerd of onder dwang verkocht van Joodse families en instellingen. Dit waren bijvoorbeeld schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen en andere waardevolle culturele artefacten. Veel van deze gestolen kunstwerken werden na de oorlog verspreid over verschillende collecties in Europa en daarbuiten, en velen zijn nog steeds niet teruggegeven aan hun rechtmatige eigenaren of erfgenamen. De restitutie van Joodse roofkunst blijft een belangrijk en gevoelig onderwerp in de hedendaagse kunstwereld, waarbij er nog steeds wordt gestreden om rechtvaardigheid te bereiken en de herinnering aan de slachtoffers levend te houden.

Niet wegkijken
Pianostemmen wil meer zijn dan ‘een voorstelling over WOII en hoe erg het allemaal was’ en heeft als doel het denken over begrippen als ‘herdenken’ en ‘eigendom’ een stap verder te brengen. Met deze voorstelling wordt geprobeerd om de gebeurtenissen voor een volgende generatie opnieuw persoonlijk te maken, zonder een schuldgevoel op te dringen. Juist door persoonlijke verhalen te vertellen vanuit een bijzonder perspectief: de instrumenten die als stille getuigen het verhaal vertellen van hun rechtmatige eigenaren. 

Roofkunst en cultuurroof zijn van alle tijden en in deze tijd weer actueel. Recent werd bekend dat rijksmusea, geroofde (kunst)objecten onvoorwaardelijk moeten teruggeven aan oude koloniën, indien dit wordt gevraagd. Ook heeft de Raad van Cultuur met klem geadviseerd om de herkomst van door de nazi's geroofde kunstwerken en culturele goederen zo snel mogelijk te hervatten, voordat direct betrokkenen overleden zijn. Met deze voorstelling kijken we naar het verleden om te reflecteren op het heden en andersom. Het gezelschap maakt dit lang verzwegen vraagstuk en deze nasleep van de Tweede Wereldoorlog op een artistieke manier bespreekbaar en inzichtelijk, om het fenomeen binnen onze rechtsstaat te erkennen en het onrecht in de ogen te kijken. Immers, gestolen goed gedijt niet.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?