Alle projecten

Theatervoorstelling Zelensky Hier

Toneelgroep 'De Spelersfederatie' heeft met steun van Vfonds een komische theatervoorstelling gemaakt, met serieuze ondertoon. Wat betekent de oorlog dáár voor ons híer? In de voorstelling komen verschillende onderwerpen aan bod. De oorlog in Oekraïne, democratie en vrijheid versus autocratie en tirannie, de lach als wapen tegen terreur, maar ook hoe media een rol spelen in de mondiale houding tegenover een regionale oorlog.

De Spelersfederatie
Vanaf: 22 februari 2024
Lees meer over Theatervoorstelling Zelensky Hier op de website van De Spelersfederatie

Zelensky Hier is een nieuwe en de eerste voorstelling over het leven van Zelensky die voordat hij president van Oekraïne werd, acteur, auteur en komiek was. De Spelersfederatie, cabaretier Patrick Nederkoorn en theatermaker/historicus Arjen Arnoldussen delen een fascinatie voor de onwaarschijnlijke carrière van hun voormalige collega. Hij was komiek, tv-kok, de stem van Beertje Paddington, kandidaat bij Dancing with the Stars en acteur in een serie waarin hij iemand speelt die president van Oekraïne wordt.

Wekenlang waren we in de ban van een oorlog die zich op Europees grondgebied voltrok. Zou Rusland het lef hebben om Oekraïne aan te vallen? Wat konden we doen als land en als Europese Unie? Ieders ogen waren gericht op een man die pas sinds kort aan het roer stond in Oekraïne, en die eloquent en met grote moed de Russische reus weerstond. De Spelersfederatie heeft een grote fascinatie voor president Zelensky die nogal een ongebruikelijke aanloop had naar zijn ambt. Zelensky studeerde rechten maar belande uiteindelijk in de entertainment wereld. Hij maakte deel uit van een cabaretgroep en ging acteren en regisseren. In 2019 wordt hij president van Oekraïne wat in 2022 een compleet andere wending krijgt. Inmiddels is die oorlog bij ons naar de achtergrond verdwenen; onze aandachtspanne is niet heel groot en alles went. Maar voor Zelensky duurt de strijd nog onverminderd voort. Hij bedient zich van online kanalen om zijn boodschap te (blijven) verspreiden, en gaat de wereld over om te spreken met en tot regeringsleiders in heel Europa en Amerika. Hij is beroemd om zijn ijzersterke speeches die een appèl doen op de menselijkheid en saamhorigheid en oproepen samen op te trekken tegen de antidemocratische beweging van Poetin.

De voorstelling speelt van februari t/m mei 2024 door heel Nederland.

Waarom steunt Vfonds dit project:

Deze voorstelling opent een gesprek over wat democratie en vrijheid betekenen. Dit sluit goed aan op de doelstellingen van Vfonds. De Spelersfederatie kan als geen ander via intelligente humor een dusdanig ernstig onderwerp aansnijden. Vfonds draagt € 10.000,- aan dit project bij. 

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?