Alle projecten

Nationale Vfonds kinderprijs 2023

Je moet het maar durven. In je eentje opstaan tegen geweld of geld ophalen voor het goede doel. Vrijwilligerswerk doen in een verzorgingstehuis of een leeftijdsgenootje in nood helpen. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een samenleving waarin we tolerant en respectvol met elkaar omgaan en verschillen niet leiden tot conflict. Het gaat om moed; moed om actie te ondernemen, dingen anders te doen om anderen te helpen.

De jongeren, tussen de 10 en 16 jaar, hebben het afgelopen jaar een wezenlijk verschil gemaakt in onze samenleving. De Kinderprijs is in het leven geroepen om kinderen die verschil maken en zich inzetten voor een vreedzame samenleving, te motiveren en in de spotlight te zetten.

Lars Westra (16) en Mehrzad Youssefi (16) zijn de winnaars van de Nationale Vfonds Kinderprijs 2023. De jury prijst hun inzet voor vrede, vrijheid en de democratische samenleving.

Mehrzad hield dit jaar verschillende toespraken, zoals bij de Airborne herdenking in Arnhem en de dodenherdenking in Utrecht. Hij interviewde veteranen voor een podcast en opende het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Lars zet zich al jaren in voor kinderrechten en lanceert dit jaar zijn tweede boek ‘Het recht op een stem’. Ook maakt hij op dit moment een podcast over de Tweede Kamerverkiezingen waar hij Mehrzad als gastpresentator uitnodigde. De jury is onder de indruk van beide actieve jongeren en stelt dat veel volwassenen, organisaties en regeringen een voorbeeld kunnen nemen aan hun samenwerking.

Commissaris van de Koning van Utrecht Hans Oosters reikte de Kinderprijs dit jaar uit in de Stadsschouwburg in Utrecht voor een enthousiast publiek, onder wie een tiental Kinderburgemeesters, Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp en Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.

Zeven jongeren van 10 tot en met 16 jaar waren dit jaar voor de Kinderprijs genomineerd. Andere genomineerden zijn zangeres Emma Kok (15) die dit jaar de wereld over ging na haar optreden met André Rieu. Isabella (11) die zich inzet voor Oekraïense vluchtelingen, Thijn die een rolstoelglijbaan bedacht, Christian die pianoconcerten geeft voor ouderen en de hoogste groepen van de Odradaschool die een broedend ooievaarspaar redde.

De jongeren, tussen de 10 en 16 jaar, maakten het afgelopen jaar een wezenlijk verschil in onze samenleving. De Kinderprijs is in het leven geroepen om kinderen die verschil maken en zich inzetten voor een vreedzame samenleving, te motiveren en in de spotlight te zetten. De prijs is een initiatief van Vfonds en de Kindercorrespondent.

Presentatie was in handen van Kindercorrespondent Tako Rietveld die de genomineerden hun verhaal liet vertellen. Dans en drum groep World of Afro trad op en Rapper Pjotr prees de genomineerden met een afsluitende rap.

Naast de Nationale Vfonds Kinderprijs Award kregen de winnaars een bedrag van € 1.000,00 euro om te besteden aan het eigen goede doel. De Kinderprijs laat zien dat een bijdrage aan een betere wereld echt niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn, maar juist soms juist heel klein en betekenisvol.

De jury bestond dit jaar uit Xavi Dors, de winnaar van 2022, Klokhuis presentator Tirsa With, oud-generaal Cees de Veer en zijn kleinzoon Thom en de kersverse Vfonds directeur Marieke van Schijndel.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?