Alle projecten

Documentaire over een vergeten razzia

Tijdens de grote razzia van Rotterdam en Schiedam op 10 en 11 november 1944 deporteert de bezetter 52.000 mannen tussen de 17 en 40 jaar. De razzia is niet alleen een dramatische gebeurtenis in onze geschiedenis, maar dreigt ook vergeten te worden.

Razzia Monument Rotterdam
Vanaf: 1 mei 2022
Lees meer
over deze documentaire op de website

De meesten van deze mannen worden in Duitsland als dwangarbeider tewerkgesteld. Zij moeten hun dierbaren in angst en onzekerheid achterlaten. De door oorlogsgeweld al zo geteisterde stad wordt nogmaals hard geraakt. De ontreddering neemt in het zicht van de hongerwinter extreme vormen aan. Meer dan 500 mannen overleven het niet door uitputting, ziekte, slechte verzorging, ongelukken en bombardementen. Van diegenen die terugkeren, is een groot aantal getekend voor het leven. Hun verhalen vinden nauwelijks gehoor tijdens de wederopbouw. 

Inmiddels wordt de razzia ieder jaar herdacht en zal er op 10 november 2023 aan de Parkkade een nieuw monument onthuld worden. In de weken daarvoor zendt RTV Rijnmond een documentaireserie uit over dat vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis en het burgerinitiatief voor een blijvend monument. Aan het woord komen ervaringsgetuigen, nazaten van slachtoffers en jongeren. De reeks zal ook worden ingezet als lesmateriaal voor middelbare scholen.

Foto: Lotte Stekelenburg

Waarom steunt Vfonds dit project:

Met dit project beoogt de stichting aandacht en bewustwording te genereren voor een vergeten oorlogsdrama van ongekende omvang. Door deze aandacht krijgt de jaarlijkse herdenking meer draagvlak en daarmee een erkende plaats in de oorlogsgeschiedenis van Rotterdam en Schiedam. Om die reden droeg vfonds eerder bij aan de totstandkoming van het monument en steunt met een bedrag van €15.000 ook de documentaireserie en randprogrammering.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?