Alle projecten

Leiden Shorts 2024 - We need to talk about...

Van 6 t/m 9 juni 2024 vindt de 16e editie van het internationale korte filmfestival 'Leiden Shorts' plaats. In vier dagen worden er maar liefst dan 138 korte films uit meer dan 50 verschillende landen vertoond. 

Leiden Shorts - We need to talk about...
Vanaf: 6 t/m 9 juni 2024
Kijk voor meer informatie op LeidenShorts.nl

Met ‘We need to talk about…’ zet het festival in op het vergroten van kennis over oorlog en het bevorderen van wederzijds inzicht en inlevingsvermogen. Het focusprogramma is een film- en discussieprogramma (bestaande uit 2 delen) dat interactie en dialoog aanmoedigt, met als doel ruimte te creëren voor verschillende overtuigingen en perspectieven.

Het eerste deel ‘Decolonial Memories’ onderzoekt postkoloniale erfenissen, het geheugen van de diaspora en het idee van identiteit en erbij horen. In een programma met korte films worden historische en persoonlijke zienswijzen met elkaar verweven om zo context te geven aan huidige conflicten en geweld. De verhalen verkennen de veelzijdige dynamiek die vasthangt aan het concept van grenzen, of deze nu fysiek, politiek of cultureel zijn.

Beeld uit 'The Medallion' van Ruth Hunduma.

Of het nu gaat om het onderzoeken van de Rode Terreur-genocide in Ethiopië (The Medallion), de nasleep van de explosie in Beiroet in 2020 (The Oth­er Country), de neokoloniale uitbuiting van Congo (Mulika), de herinneringen aan het eerste jaar in ballingschap van een jonge Syrische vluchteling (A Year in Exile), of de blijvende gevolgen van Franse kernbommen in Algerije (And still, it remains); al deze films duiken in de complexe erfenissen van geopolitieke conflicten en postkoloniale realiteit­en.

Aansluitend op het filmprogramma is er een paneldiscussie met medewerking van filmmakers en deskundigen. Het panel nodigt het publiek uit om dieper in te gaan op de thema­tische lagen die in de films zijn ingebed en actief deel te nemen aan een open discussie.

Beeld uit 'And still, it remains' van Arwa Aburawa, Turab Shah.

Het tweede deel ‘Simple Impossibilities in Palestine’ laat met verschillende korte films zien hoe voor Palestijnen in bezet gebied het streven naar simpel, alledaags geluk een politieke strijd is geworden. Fundamentele zaken als voedsel, seks, beweging en bezittingen zijn door onderdrukking ingewikkeld, gecriminaliseerd en bijna onmogelijk gemaakt. Zelfs sinaasappelen en aardbeien zijn politiek geworden en onderdeel van een grotere strijd om autonomie, waardigheid en toegang.

Beide filmprogramma's worden aangevuld met gesprekken met filmmakers, onderzoekers en activisten. Daarnaast organiseren Israëlische en Palestijnse kunstenaars samen ‘Unmasking tapes’. Hierbij wordt het publiek op een interactieve manier betrokken om zo dialoog te creëren rond gevoelige en lastig bespreekbare kwesties.

Na de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 ontstond er een nieuwe realiteit in Palestina en Israël. Het aanhoudende conflict in de regio veroorzaakt wereldwijd spanningen, verdeeldheid en intolerantie voor afwijkende meningen. Deze gelad­en en emotionele sfeer heeft tot polariteit geleid en weinig ruimte gelaten voor ingewikkelde, maar bel­angrijke gesprekken die begrip en empathie kunnen bevorderen. Een productief gesprek tussen partijen die het oneens zijn met elkaar, begint met het creëren van ruimte voor empathie en begrip. Daarvoor is het noodzakelijk dat beide partijen beter geïnformeerd zijn over het conflict en de geschiedenis ervan. Kunst, en film in het bijzonder, kan hiervoor een ef­fectief instrument zijn. 

Door de lengte en diversiteit zijn korte films zeer geschikt om actuele vraagstukken vanuit verschillende inval­shoeken te verkennen. Het programma is samengesteld door zowel Palestijnse als Israëlische curatoren. 

Waarom steunt Vfonds dit project:
Dit project sluit goed aan bij de doelstellingen van Vfonds om kennis over oorlog en conflict te vergroten. De onderwerpen en insteek van gaan uit van nuancering, ruimte en dialoog, uitwisseling met kennis van zaken, openheid en het samenbrengen van sprekers die de verschillende kanten van de zaak kennen, herkennen en uit kunnen leggen. Dit geldt ook voor de korte films die getoond worden. Met dit unieke programma worden vanuit verschillende per­spectieven gebeurtenissen in kaart gebracht, die tot de huid­ige realiteit hebben geleid. Daarmee duiden we de historische context en creëren we een genuanceerd beeld. Vfonds levert een financiële bijdrage van € 6.250,-. 

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?