Alle projecten

Remember Together - Samen stilstaan bij 2 jaar oorlog in Oekraïne

Op zaterdag 24 februari vindt in het Beatrix Gebouw van Jaarbeurs Utrecht de tweede editie van Remember Together 24/2 plaats. De dag begint om 11:00 en eindigt om 17:00.

Remember Together 
Datum: zaterdag 24 februari (11:00-17:00 uur). 
Lees meer over dit evenement op de website van Stichting 24lyutoho.

Update: bekijk de aftermovie van Remember Together 2024

Op 24 februari 2024 is het alweer twee jaar geleden dat Rusland de grootschalige invasie van Oekraïne startte. Op die dag komen Oekraïense vluchtelingen en betrokken Nederlanders samen in Utrecht. 

Vorig jaar was de herdenkingsbijeenkomst een groot succes. Omdat de oorlog helaas nog steeds voortwoedt, is er wederom behoefte aan samenkomst. Dit is daarom de tweede editie van Remember Together met als thema ‘Living in Two Worlds’. Tijdens deze dag worden onder mee diverse huiskamers gecreëerd die een bepaalde regio voorstellen. Elke huiskamer heeft zijn message board, memorial plek, podium voor cultuur, regionale symbolen en zitplekken voor ontmoeting. Ook wordt in de huiskamers de verbinding met Nederland gelegd. Gesprek en ontmoeting wordt gefaciliteerd en er is ook ruimte voor kunst en cultuur.

Bekijk de video met Tooske Ragas
Bekijk de 'aftermovie' van vorig jaar

Waarom steunt Vfonds dit project:

De herdenkingsbijeenkomst past goed bij Vfonds. Het is herdenken in de huidige tijd om een conflict in de huidige tijd. Dat hoeft niet pas na 50 jaar te ontstaan, gezien er nu behoefte aan is. Daarnaast geeft deze bijeenkomst goed weer dat herdenken niet in een vaste vorm hoeft te zijn, zoals minuten stil en ceremonieel. Maar herdenken kan ook in de vorm van ontmoetingen en activiteiten. Er wordt stil gestaan bij oorlog en conflict, maar ook gestuurd op dialoog en gesprek. Tussen Oekraïners onderling, maar ook met Nederlanders en mensen van andere komaf.
Vfonds levert een bijdrage van € 50,000.00. 

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?