Alle projecten

Voices for Change

Voices for Change is een project van Peace Brigades Nederland, dat bestaat uit o.a. een foto-expositie, filmvertoningen, masterclasses op universiteiten en events waarbij mensenrechtenverdedigers naar Nederland komen en in gesprek gaan over vrijheid. 

Voices for Change
Vanaf: 6 mei t/m 4 juni 2024. 
Lees meer op de website van Peace Brigades International - Nederland (PBI). 

Ontdek de krachtige verhalen van mensenrechtenverdedigers tijdens de foto-expositie “Portretten van Moed” en de vertoning van documentairefilm "Chocolate de Paz" in de Bibliotheek Neude in Utrecht. De expositie belicht de moed en vastberadenheid van mensenrechtenverdedigers die hebben deelgenomen aan het Shelter City Utrecht-project. Hun portretten en verhalen nemen je mee op een reis van veerkracht, doorzettingsvermogen en hoop.

Kom langs en laat je inspireren door de portretten van deze dappere individuen, die elke dag vechten voor een betere toekomst met gerechtigheid en vrede.

De foto-expositie 'Portretten van Moed' is van 6 mei t/m 4 juni 2024 te zien in de Bibliotheek Neude in Utrecht.

Filmvertoning en discussie: Straffeloosheid in Latijns-Amerika
Op zondag 26 mei 2024 organiseert PBI in de Theaterzaal van de Neude Bibliotheek in Utrecht een gratis filmvertoning over straffeloosheid in Latijns-Amerika. Na het vertonen van de film 'Chocolate de Paz' is er ruimte voor gesprekken met twee Colombiaanse mensenrechtenverdedigers. Een derde verdediger zal vanuit haar unieke ervaringen ingaan op straffeloosheid in de context van een ander land. Natuurlijk is het ook mogelijk hier al je vragen te stellen aan de mensenrechtenverdedigers.

Lees meer informatie op de website van Peace Brigades.

De film 'Chocolate de Paz' is op 26 mei te zien in Bibliotheek Neude. Na afloop volgen er gesprekken met verschillende mensenrechtenverdedigers.

Shelter City
Shelter City is een landelijk initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met Nederlandse steden en lokale organisaties om mensenrechtenverdedigers te beschermen. Sinds 2014 is ook de stad Utrecht een Shelter City en PBI Nederland is een van de uitvoerende partners.

Via dit project wordt drie maanden onderdak geboden aan mensenrechtenverdedigers die door hun werk bedreigd worden in hun herkomstland. Door mensenrechtenverdedigers tijdelijk op te vangen en te begeleiden in Utrecht kunnen zij namelijk uitgerust en gesterkt met nieuwe kennis, kunde en een uitgebreider netwerk nog beter aan een goede toekomst voor hun herkomstland werken. Ook komen de mensenrechtenverdedigers in contact met de bewoners van Utrecht en krijgen de ruimte om hun ervaringen te delen en het belang van mensenrechten ook hier in Nederland te promoten.

Bekijk de video 'Shelter City Utrecht' op YouTube.

Waarom steunt Vfonds dit project:
Voices for Change, bestaande uit o.a. de foto-expositie "Stemmen van Moed" en de documentairefilm "Chocolate de Paz", hebben als doel om de kennis van jongeren over oorlog, conflict, democratie, rechtsstaat en mensenrechten te vergroten. Door middel van discussies, trainingen en ontmoetingen met mensenrechtenverdedigers kunnen jongeren zich inzetten en inspirerende verhalen horen tijdens interactieve programma's. Videoproducties spelen ook een belangrijke rol bij het vergaren van kennis.

Daarnaast richt het project zich op het vergroten van vaardigheden die bijdragen aan een vreedzame samenleving. Door trainingen in luisteren, geweldloze communicatie, consensusbesluitvorming en begrip voor andere perspectieven, worden jongeren in staat gesteld om effectief bij te dragen aan inclusiviteit en vredelievendheid in de samenleving.

Vfonds steunt dit project met een financiële bijdrage van € 39.744,-.