Vrijheidsmaaltijden 5 mei 2024

De regeling voor het aanvragen van financiële steun voor het organiseren van Vrijheidsmaaltijden is vanaf deze week geopend. 

Wil jij ook de vrijheid vieren met jouw buurt, sportclub, personeelsvereniging of andere community?

Samen eten verbroedert. Daarom is Vfonds er trots op om ook in 2024 dit mooie initiatief te kunnen ondersteunen met een financiële bijdrage. Geniet samen van lekker eten en drinken, vier samen de vrijheid en democratie en zorg er samen voor dat we dit nooit als vanzelfsprekend gaan zien.

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, dus wacht niet te lang met jouw aanvraag want op = op!

Kijk voor meer informatie op onderstaande button.

Proosten op de vrijheid
Joke Hollaar is vrijwilliger bij De Zonnebloem Almere. Hier organiseert zij iedere maand activiteiten voor de ouderen in de regio. De Vrijheidsmaaltijd is één van de activiteiten die zij de komende tijd organiseert: “Ik heb deze meteen aangevraagd toen het mogelijk was. Hier in Almere Haven hebben wij een oudere doelgroep. Dat zijn allemaal 80-plussers, dat is de groep die de oorlog bewust heeft meegemaakt. Ze vinden het allemaal een heel leuk initiatief.”

Voor de Zonnebloem Almere heeft de Vrijheidsmaaltijd een dubbele lading. “Enerzijds willen we dit organiseren als leuke activiteit voor toch wat eenzamere ouderen. Anderzijds willen de vrijheid vieren met de doelgroep die het zelf heeft meegemaakt. Onze oudste gast is 103. Daarom willen we bewust stilstaan bij vrijheid en daarop proosten met elkaar.”

Vrijheidsmaaltijd bij de Zonnebloem Almere
Vrijheidsmaaltijd voor Stichting Veteranen Search Team

De verbinding opzoeken
Mariska van der Kraats van Stichting Veteranen Search Team is één van de aanvragers van de financiële steun. Zij vertelt over dit proces. “Wij hebben meteen de eerste dag een aanvraag gedaan. Wij zitten op een militair kamp in Huis ter Heide, dat zorgt voor best wat afstand tot de maatschappij. Mensen kunnen niet binnenlopen. Dat vinden we jammer, want we zetten ons juist zo hard in voor de maatschappij en we willen daarom graag die verbinding opzoeken. Dat kan met de Vrijheidsmaaltijd.”

Het gesprek over vrijheid is voor de stichting een belangrijke doel. “Tegenover vrijheid staat ook niet-vrijheid. Onze veteranen hebben van dichtbij gezien hoe landen zich in niet-vrijheid bevinden en hebben zich ingezet voor de vrijheid van de mensen. We willen mensen de kans geven om hierover alle vragen te stellen die ze willen stellen.”