Alle projecten

Movies That Matter Festival 2024

Het Movies That Matter Festival in Den Haag toont urgente, ontroerende en inspirerende films van over de hele wereld waarin mensenrechten centraal staan. Daarnaast kun je inspiratie opdoen, meedoen aan competities en educatieve programma's, regisseurs en activisten ontmoeten en optredens bijwonen. Vfonds maakt de programma's Camera Justitie en het educatieprogramma mogelijk, waarin jongeren leren nadenken over en reflecteren op mensenrechten en de democratische rechtsstaat. Het festival vindt plaats op 22 t/m 30 maart 2024. 

Movies That Matter Festival
Vanaf: 22 t/m 30 maart in Den Haag
Bekijk de website van Movies that Matter

Movies That Matter is een filmfestival voor een breed en geëngageerd publiek, in Den Haag en in verschillende satelliet locaties elders in het land. De programmering van het festival richt zich steeds vaker op meer toegankelijke films voor een breder publiek. Ook dit jaar steunt Vfonds dit festival en we leveren o.a. een bijdrage voor het hoofdprogramma Camera Justitia. 

"I Shall Not Hate" van de Israëlische filmmaakster Tal Barda gaat over de Palestijnse dokter Izzeldin Abuelaish. Zijn missie van tolerantie en vergeving wordt op de proef gesteld wanneer hij zijn drie dochters verliest. Ontmoet de bestsellerauteur uit Gaza, genomineerd voor een Nobelprijs, wiens grootste tegenstander de haat zelf is. Heel inspirerend en urgenter dan ooit.

Camera Justitia
Rechtvaardigheid heeft vele gezichten. Soms komt ze snel. Soms moet er jaren voor worden gestreden. Eén ding maakt ons Camera Justitia-programma meer dan duidelijk: rechtvaardigheid kan niet zonder moed. 

Dit jaar zijn er 9 verschillende films genomineerd voor de Camera Justitia competitie. 

Waarom steunt Vfonds dit project:
Vfonds is trotse partner van de Camera Justitia competitie omdat het via verschillende documentaires en speelfilms de mensenrechten en menselijke waardigheid centraal stelt. Ook steunt Vfonds het educatieprogramma waarmee jongeren leren nadenken over en reflecteren op mensenrechten en de democratische rechtsstaat en hier uiteindelijk meer inzichten in krijgen.
Vfonds maakt het project mede mogelijk met een financiële bijdrage van € 50.000,-. 

"Green Border" van Agnieszka Holland. Indringend drama over de verschrikkingen waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd in de bossen tussen Belarus en Polen. We volgen onder anderen een Syrische familie die probeert de EU binnen te komen, en een Poolse grenswacht die twijfelt over de brute behandeling van vluchtelingen. De film veroorzaakte een rechtse backlash in Polen.

Vfonds brengt heel Nederland in beweging voor vrijheid en democratie

Benieuwd hoe wij dat doen?